:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 01, 2019   21:24

0

446

Istoričar Stanislav Sretenović nagrađen francuskim ordenom za zasluge

Istoričaru i naučnom savetniku Instituta za savremenu istoriju Stanislavu Sretenoviću večeras je u Ambasadi Francuske u Beogradu uručen orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza.

Orden je u ime predsednika Francuske Emanuela Makrona Sretenoviću uručio ambasador Francuske u Beogradu, Frederik Mondoloni.

"Zbog vaših akademskih zasluga, vašoj privrženosti kulturi sećanja i istoriji, zbog vašeg izuzetnog doprinosa trajnosti veza između Francuske i Srbije, u ime predsednika Republike odlikujem vas ordenom Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza", rekao je ambasador Mondoloni.

Mondoloni je istakao da Sretenović svojim radom doprinosi da se bolje upoznaju i spoznaju odnosi Francuske i Srbije.

Sretenović je zahvalio ambasadoru Francuske i svim osobama koje su mu, kako kaže, omogućile da dođe do francuskog priznanja.

"Osećam neki kontinuitet sa porodičnom tradicijom. Ovo je za mene značajno toliko koliko je i značajna moja zemlja, koja je tokom svoje istorije proživela tragične trenutke zbog ratova", rekao je Sretenović.

Sretenović se školovao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Katedri za savremenu istoriju.

Magistarski rad odbranio je 2000. godine na Univerzitetu u Nansiju, a na temu "Francuska i Kraljevina Jugoslavija 1934-1940". Doktorske studije završio je na Evropskom institutu u Firenci 2006. godine, a teza mu je bila "Francuska i nova Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918-1929; nejednaki međudržavni odnosi".

Aktivno se bavi istraživanjem istorije međunarodnih odnosa i diplomatije, spoljnom politikom zapadnih demokratija i međunarodnom bezbednosti, između ostalog.

U Ambasadi je danas po prvi put prikazan deo izložbe koji je posvećen 180. godišnjici diplomatskih odnosa Srbije i Francuske.

Izvor: RTV, T a n j u g

Sretenovićistoričarorden Nacionalnog reda za zaslugeFrancuskaMondoloni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva