:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jun 20, 2019   17:48

0

218

"Istorijska" obveznica od milijardu evra – Srbija prevremeno otplaćuje dug

Prodajom obveznice od milijardu evra prevremeno će biti otplaćene dve emisije obveznica koje dospevaju 2020. i 2021. godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Srbija će time samo na ime kamata uštedeti 3,8 milijardi dinara, istakao je Mali.

Srbija je juče uspešno emitovala prvu državnu obveznicu denominovanu u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prevremeno se otplaćuje 1,1 milijardu dolara postojećih obveznica i na taj način se uštedelo preko 3,8 milijardi dinara samo na kamati koju bi Srbija plaćala do kraja otplatnog perioda.

Ministarstvo objašnjava da emitovanje ove obveznice, po istorijski niskoj stopi od 1,5 odsto godišnje, neće uticati na povećanje javnog duga, jer se celokupan iznos emisije koristi za otplatu obveznica koje su emitovane 2011. i 2013. godine, po drastično višim stopama, od 7,25 odsto i 4,875 odsto.

Obveznica dospeva 2029. godine i biće listirana na Londonskoj berzi.

Mali: Istorijski trenutak za našu zemlju

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je reč o najnižoj kamatnoj stopi na obveznici koju je Republika Srbija ikada izdala.

"Iz perspektive finansijskog tržišta, ovo je istorijski trenutak za našu zemlju", istakao je Mali.

Više od 300 investitora iz celog sveta je pokazalo zainteresovanost, što se do sada nikada nije desilo, naveo je ministar.

"Bolja cena od obveznica zemalja u regionu"

Dodao je da je postignuta cena bolja čak i od obveznica zemalja u regionu koje imaju investicioni rejting i koje su članice Evropske unije.

"Ova obveznica će doprineti daljoj fiskalnoj konsolidaciji kroz značajno smanjenje troškova kamata u budžetu Republike Srbije", rekao je Mali.

Takođe, kao je dodao, atraktivnost srpske državne obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu imaće uticaj i na povoljnije finansiranje privatnog sektora kroz nižu cenu zaduživanja naših kompanija na međunarodnom tržištu.

"Što je kapital jeftiniji, to se kompanije lakše i češće odlučuju da ga iskoriste za nove investicije, a to znači veću konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, veću zaposlenost, nova radna mesta i brži privredni rast", zaključio je ministar finansija.

Izvor: RTS

Siniša Maliobveznice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva