:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 03, 2020   13:26

0

65

Istorijska odluka UN: Kanabis više nije opasna droga

Komisija Ujedinjenih nacija za lekove izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane sa liste „najopasnijih droga“, što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi za prepoznavanje ove biljke kao važnog leka.

 

Komisija je tako formalizovala preporuku Svetske zdravstvene organizacije da se kanabis i smola kanabisa uklone sa liste opojnih droga klase četiri, koja sadrži destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.
Supstance iz klase četiri zapravo su potkategorija klase jedan, što znači da one nisu samo „opasni lekovi“, već su navedene kao „posebno štetna i izuzetno ograničena lekovita svojstva“.
"Ovo su dobre vesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je odraz na rastuće tržište medicinskih proizvoda na bazi kanabisa", navodi se u saopštenju.
Ipak, ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatraju problematičnom biljkom.
Glasanje u sredu označava kraj klasifikovanja kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će i dalje biti podložna određenim ograničenjima klase jedan.
Potez UN možda neće imati automatske posledice u načinu na koji svetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati podstrek u jačanju pravne osnove za prepoznavanje kanabisa kao lekovite biljke.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva