:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2020   10:13

0

166

Istorijski muzej Srbije na Savskom trgu biće muzej identiteta

Neprocenjivo je važno da Istorijski muzej Srbije bude na jednoj lokaciji s obzirom da se trenutno nalazimo na tri, kaže za T a n j u g  direktorka muzeja Dušica Bojić povodom odluke o preseljenja Muzeja u zdanje nekada Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

"Istorijski muzej Srbije postoji 57 godina i tek sada dobijamo svoju zgradu. U novom zdanju konačno ćemo napraviti stalnu postavku muzeja od polovine 7. do polovine 20. veka", ističe sagovornica T a n j u g a  i dodaje da će u okviru stalne postavke biti osvrta na sve značajne istorijske događaje srpske istorije.

Biće to muzej našeg identiteta, kaže ona.

Naglašava da će ubuduće biti prostora za tematske postavke, kao i za gostujuće i inostrane postavke, tehnička služba i konzervacija dobiće svoj prostor, kao i svi kustosi svoje kancelarije dok će depoi biti uz njih što je, kaže, za Muzej najvažnije

"Do sada, konak Kneza Miloša kao naš depadans je bio, uobičajeno, zgrada u kojoj imamo stalne postavke. Naši kustosi se nalaze u Jakšićevoj 9, a Depo i tehnička organizacija sa direktorom, službom finansija i sekretarijatom na Trgu Nikole Pašića i u takvim uslovima jako je teško rukovoditi jednom ustanovom a posebno ustanovom kulture", podseća Bojićeva.

Ona objašnjava da će peronski deo zgrade, koji svi najbolje poznajemo, na prostoru od 300 metara kvadratnih, moći će da bude otvoren za posetioce od proleća do jeseni i u letnjem periodu.

"Tu će biti i koncerti koji su vezani i za muzičko-arhivsku građu Muzeja", objašnjava Bojić i naglašava da će od sada imati mogućnost za predstavljanje pojedinačnih predmeta, za okrugle stolove, konferencije...

Kaže da je velika sreća što su dobili zgradu Stare železničke stanice za budući prostor Istorijskog muzeja Srbije.

"Dobili smo je na trajno korišćenje, bez naknade. Predsednik Vučić je prepoznao Istorijski muzej kao ustanovu kulture koja u tako dobrom zdanju može da predstavi istoriju srpske države i srpske državnosti kao i srpskih vladara i da pokaže svetu kako je Srbija nekada izgledala", napominje Bojićeva.

Povodom pojedinih kritičkih glasova i polemičkih tonova koji se u javnosti mogu čuti oko izgradnje spomenika Stefanu Nemanji, koji će ubuduće krasiti Savski trg ispred Istorijskog muzeja Srbije, Bojićeva kaže da osnivač srpske države i rodonačelnik dinastije Nemanjića Stafan Nemanja svakako treba da bude na tom mestu.

"Srbi su pre Stefana Nemanje imali tri dinastije ali država do njegove vladavine nije bila samostalna i slobodna. Spomenik je za mene impozantan i kako se ne zapitamo zašto je ovoliko dugo vremena prošlo, a da ga nismo podigli", pita se Bojićeva.

Ona je uverena da će spomenik Stefanu Nemanji vrlo brzo postati simbol Beograda kao što je to, kaže, primera radi, Beogradski pobednik.

"Svaki deo grada treba da ima neko monumentalno vajarsko obeležje a za naš muzej je od ogromnog značaja da to bude Stefan Nemanja, začetnik naše svetorodne dinastije", ocenjuje ona i dodaje da je "bilo mnogo kritika i polemika kada je u Parizu podignuta Ajfelova kula" pa je, zaključuje, "postala simbol Pariza".

Izvor: T a n j u g

Istorijski muzej SrbijeGlavna železnička stanicaDušica Bojić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva