:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2019   8:12

0

213

Istraživanje: SNS na 55 odsto, protesti ih ne ugrožavaju

Protesti građana i dela opozicije, koji se više nedelja održavaju u Beogradu, a odskora i u nekoliko drugih gradova, nisu uticali na raspoloženje birača prema strankama, ni prema vladajućoj SNS, ali ni prema opoziciji, pišu Novosti.

Prema najnovijem istraživanju "Ipsos stratedžik marketinga", kada bi se u sledeću nedelju održali vanredni parlamentarni izbori, SNS bi osvojio 55 posto glasova.

Cenzus bi, prema tom istraživanju, prešli još samo Savez za Srbiju sa 14 i SPS sa 12 posto glasova.

Direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos stratedžik marketinga" Marko Uljarević kaže da se ne vidi da naprednjaci "padaju" zbog protesta građana i dela opozicije i da imaju ekstremno visok rejting, oko 55 odsto.

Vidljivo je da protesti mobilišu birače SNS da glasaju za njih. Jer njihovi birači vide da se nešto dešava na suprotnoj strani i to utiče na njihovu spremnost da izađu na izbore i glasaju za SNS, navodi Uljarević.

On ni kod opozicionog dela biračkog tela ne vidi efekte protesta, a objašnjava da je razlog za to što njih ne predvode opozicioni lideri i što ne postoji politička artikulacija zahteva protesta.

Kod opozicionog biračkog tela javlja se veća spremnost da se izađe na izbore, ali ne vidim da podrška nekoj stranci raste zbog protesta. Takođe, ponuda na opozicionoj strani još nije izbalansirana i utemeljena, kazao je Uljarević.

Prema njegovim rečima, istraživanje pokazuje i da se SNS bez Aleksandra Vučića sigurno ne bi kotirao ovako kao sa njim, jer se ljudi opredeljuju za stranke zbog stava prema lideru, što je, kako navodi, posebno izraženo kod SNS.

Što se tiče efekta koje je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji mogla da izazove kod birača, Uljarević kaže da je ona učvrstila desnicu, odnosno onaj deo biračkog tela koji se naziva i "tradicionalistima", a koji čini između 65 i 75 odsto birača.

Istraživanje je rađeno u protekli petak i subotu, na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Izvor: Taнјуг

strankeanketaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva