:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2022   7:32

0

54

Italija bira predsednika - peti pokušaj

Italijanski parlament će danas probati da u petom pokušaju izabere novog predsednika. Oko hiljadu članova dva doma parlamenta i predstavnici regija i pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak za izbor naslednika Serđa Matarele.

Premijer Itlije Mario Dragi i dalje je kandidat za predsednika, ali su njegovi izgledi izbledeli ove nedelje jer mnogi poslanici nisu voljni da ga podrže, plašeći se da bi bilo kakva promena u vladi mogla da izazove prevremene izbore, preneo je Rojters.

Mateo Salvini, lider desničarske Lige, rekao je novinarima da će pre glasanja u petak predložiti strankama levog centra nekoliko nestranačkih ličnosti koje imaju ugled i u domaćem i na međunarodnom planu.

Bivši premijer Mateo Renci, koji vodi centrističku partiju Italija viva, takođe, je rekao da očekuje da će predsednik biti izabran sutra.

Dok nade Marija Gradija blede, izgleda da postoji sve veća mogućnost da Serđo Matarela dobije još jedan mandat, iako je odlazeći predsednik, koji ima 80 godina, takvu opciju do sada isključivao.

Oko hiljadu članova dva doma parlamenta - Doma poslanika i Senata - i predstavnici regija i pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele.

Pored Dragija i Matarele, kandidati za predsednika su i Elizabeta Beloni, karijerni diplomata koa se nalazi na čelu tajnih službi, Sabino Kaseze, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda.

Među mogućim kandidatima su i bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato, predsednica Senata Elizabeta Kaselati i ministarka pravde Marta Kartabija, koja je ranije predsedavala Ustavnim sudom.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva