:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2022   21:30

0

141

Italija, Finska i Norveška najavile slanje oružja u Ukrajinu

Italijanska Vlada saopštila je danas da će obezbediti oružje za Ukrajinu i ponuditi pomoć izbeglicama koje beže od ratnih sukoba.

Uredbom koju je usvojila Vlada predviđeno je slanje "vojnih vozila, materijala i opreme za ukrajinsku Vladu", ali odluku mora da odobri parlament pre nego što stupi na snagu, prenosi Rojters.

Uredbom je takođe, kako navodi Rojters, usvojeno stanje pripravnosti do kraja ove godine kako bi se pomoglo ukrajinskim izbeglicama, kao i mere koje imaju za cilj da se, u slučaju potrebe, dodatno pokrenu italijanske elektrane kako bi se umanjila zavisnost Italije od gasa.

I Finska i Norveška će poslati Ukrajini naoružanje

Finska i Norveška poslaće Ukrajini naoružanje nakon ruske intervencije u toj zemlji.

Finska premijerka Sana Marin izjavila je da će Ukrajini obezbediti oružje i municiju, preneo je Rojters.

Isporuka će uključivati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 komada protivtenkovskog oružja i 70.000 paketa sa hranom, rekao je finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

Kaikonen je u nedelju nagovestio da finska vlada razmatra ukidanje dugogodišnje politike Finske da ne dozvoljava izvoz oružja u ratna područja.

On je, takođe, rekao da je Finska, koja nije članica NATO i deli dugu granicu sa Rusijom, dala zeleno svetlo Estoniji da Ukrajini pošalje oružje koje je prethodno bilo u finskom vlasništvu.

I norveška Vlada je saopštila da će poslati oružje Ukrajini.

Ova odluka poništava norvešku politiku koja je na snazi od 1950-ih godina da se ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO, a koje su u opasnosti od oružanog sukoba.

Norveška će donirati do 2.000 komada protivtenkovskog oružja M72, navodi se u saopštenju Vlade.

"Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava sa vanrednim okolnostima", rekao je norveški premijer Jonas Gar Stoere.

Norveška je u nedelju objavila da će povući svoj državni fond, najveći na svetu, iz Rusije i obećala da će poslati šlemove, pancire i drugu opremu u Ukrajinu.

Izvor: T a n j u g

ItalijaUkrajinaoružje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva