:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

April 21, 2020   18:17

0

238

Italija se sprema za izlazak iz karantina, potražnja za radnicima

U Italiji, prvi put od početka pandemije koronavirusa, opada broj zarazenih, a u Napulju juče nije bilo ni zaraženih ni umrlih - “spremni smo za fazu 2, to jest otvaranje”, pišu lokalni mediji.

Ali izlazak iz karantina neće biti ni brz ni jednostavan, upozoravaju, a u Vladi jos uvek trazi prave mere i krajem ove sedmice ce saopštiti kako i kada ce krenuti faza 2. slabljenje mera i ograničenja kretanja i rada.

U Italiji se nastavlja polemika, a pokrenute su brojne istrage o širenju koronavirusa u staračkim domovima i tragičnim posledicama širenja virusa među starima. Prema podacima Visokog Instituta za Zdravlje, od 3, dvoje starih koji su zaraženi u staračkim domovima su umrli.

Koronavirus je pokosio celu generaciju starijih Italijana, generacije koja je Italiju, svojim radom i sposobnostima, izgradila u jednu od najbogatijih zemalja u svijetu.

Odluka vlade da mobilnu aplikaciju “Immuni”, kojom bi se sledili svi kontakti eventualno zaraženog, naošla je na veliku kritiku u javnosti, političara i građana, jer ne garantuje zaštitu privatnosti, a onako kako je aplikacija predstavljena, mogla bi imati uticaja i na podatke vazne za nacionalnu bezbednost.

Vlada je zbog toga zaustavila proces kupovine aplikacije i po svemu sudeci jedna takva mera neže proći bez predhodne rasprave u parlamentu i donošenja odgovarajućeg zakona.

sezoni sazrevanja prvog proletnog voca i povrca sve tezi problem je sezonska radne snaga. Do pandemije koronavirusa, većinu su činili stranci, a reč je o nekoliko stotina hiljada ljudi.

Zbog zatvorenih granica stranaca sezonskih radnika nema i mnogi političari i humanitarne organizacije predlažu da se legalizuje status ilegalnih migranata kojih u Italiji ima nekoliko stotina hiljada.

Time bi se, ističu predlagač, rešila dva problema istovremeno: legalizacija bi bila humani gest prema onima koji vec žive i rade u Italiji, ali na crno, i migranti bi se zaštitili od izrabljivanja kojemu su izvrgnuti brojnim kriminalnim organizacijama koja koristi njihov ilegalan status.

Pre nekoliko godina italijanska vlada je pokušala je legalizovati hiljade ilegalnih radnika, svako ko je želio legalizovati svoj status morao je da uplati po nekoliko hiljada eura državi, na ime taksi, i da podnese uz molbu razne potvrde od poslodavaca.

I kada su hiljade ileganih migranata to učinile, usledilo je neslavno proterivanje onih koji su se prijavili nadajući se legalizaciji svog statusa.

Do kraja nedelje plan postepenog ublažavanja mera

Do kraja ove nedelje, Italija će obelodaniti plan postepenog ublažavanja vanrednih mera uvedenih zbog epidemije korona virusa, izveštava Rojters.

"Želeo bih da mogu da kažem - hajde da sve otvorimo, odmah. Počinjemo od sutra ujutru. Ali takva odluka bi bila neodgovorna i izazvala bi novo, nekontrolisano rasplamsavanje epidemije, čime bi bili poništeni svi napori koje smo uložili do sada", izjavio je Đuzepe Konte, predsednik vlade Italije, treće najjače ekonomije u Evro zoni.

Premijer Konte je najavio nacionalni plan restarta ekonomije koji će biti usklađen sa specifičnostima situacije u regionima.

Arkuri: U Italiji prvi put više respiratora nego pacijenata

Italijanski specijalni komesar za vanrednu situaciju vezanu za virus Kovid-19, Domeniko Arkuri, izjavio je danas da prvi put od početka pandemije ta zemlja ima više respiratora nego pacijenata na intenzivnoj nezi.

"To nam daje snagu da nastavimo", rekao je Arkuri novinarima, prenosi AP.

U Italiji je oko 2.500 pacijenata na intenzivnoj nezi zbog infekcije novim korona virusom, a Arkuri kaže da su ranije morali da odlučuju ko će dobiti respirator koji nekome može da spasi život, jer ih nije bilo dovoljno za sve kojima su bili potrebni.

"To ću pamtiti do kraja života, i ne bih želeo da iko to iskusi"", rekao je on.

Izvor: Танјуг

Italijakoronavirusublažavanje mera
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva