:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 15, 2020   19:22

0

145

Italijanski vojnici posvećeni zaštiti Srba na KiM

Saradnja Srbije i Italije već je dostigla nivo strateškog partnerstva, ocenili su danas ministri odbrana dve zemlje, Nebojša Stefanović i Lorenco Gverini, na sastanku u Beogradu.

"Naše strateško partnerstvo vrlo jasno oslikava i snažna ekonomska saradnja, jer je Italija jedan od vodećih investitora u našoj zemlji, ali i činjenica da Italija snažno podržava evrointegracije Srbije. Naša saradnja u oblasti odbrane je na izuzetno visokom nivou, a danas smo razgovarali i o mogućnostima njenog daljeg unapređenja", rekao je ministar Stefanović.

Dodao je da je jedna od tema sastanka bila zajedničko učešće naših oružanih snaga u multinacionalnim operacijama, pogotovo kroz angažman u Libanu, što je ogromno iskustvo za pripadnike Vojske Srbije, ali i primer dobre saradnje između dveju vojski na terenu.

Stefanović se zahvalio Gveriniju na dugogodišnjem učešću italijanske vojske u misiji Kfora, a naročito na njihovoj zaštiti srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije.

"Za nas je zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i naših manastira i crkava izuzetno važna, čemu su italijanski vojnici bili veoma posvećeni u prethodnom periodu. Želimo i ovom prilikom da im se zahvalimo na pomoći u toj misiji", naglasio je srpski ministar odbrane. Ocenio je da su Srbi u našoj južnoj pokrajini zadovoljni dosadašnjom saradnjom i da polažu nade u novog komandanta KFOR-a general-majora Franka Federićija u očuvanja njihove bezbednosti.

Stefanović je podsetio da su Srbija i Italija u poslednje četiri godine imale 57 različitih aktivnosti na polju odbrane.

"Osim zajedničkih vežbi, razgovarali smo i o unapređenju naše vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje, kao i saradnji u pogledu opremanja. Važne teme našeg sastanka bile su i vojno-obrazovna saradnja i vojno-medicinska saradnja", precizirao je Stefanović.

Ministar Gverini istakao je da je današnji susret bio prilika da se još jednom ukaže na bliskost koju italijanska vlada ima sa srpskom vladom i tokom suočavaju sa krizom ulsed pandemije virusa kovid-19 koja ima dramatične efekte.

"Italija i Srbija su uvek bile bliske, čak i tokom ove pandemije. Donacija medicinske opreme koju je Srbija uputila Italiji u aprilu ove godine za nas je izuzetno važna i hvala srpskom narodu", rekao je ministar odbrane Italije.

On je istakao da bilateralni odnosi Srbije i Italije imaju stratešku važnost i jedan su od stožera za stabilnost i prosperitet na Balkanu.

"Cenimo konstruktivnu ulogu Srbije u podršci regionalnoj saradnji, kao i trud koji Beograd ulaže u dijalog sa Prištinom. Italija ohrabruje taj proces i tu je da podrži sve aktivnosti koje idu ka tom cilju. Želim da potvrdim naše angažovanje u okviru KFOR-a, s obzirom na to da je uloga KFOR-a da bude nepristrasni garant stabilnosti", izjavio je Gverini.

Potvrdio je punu podršku Italije u procesu evropskih integracija Srbije, ocenivši da je to važno za postizanje regionalne bezbednosti.

Ministar odbrane Italije potvrdio je da je na današnjem sastanku bilo reči o saradnji u oblastima obuke, usavršavanja pripadnika naših vojski, o zajedničkim vojnim vežbama i o mogućnosti da se saradnja prenese i na druge oblasti kao što je vojna industrija.

Gverini je pozvao Stefanovića u zvaničnu posetu Rimu.

Italijanski ministara današnju posetu Srbiji počeo je sastankom sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva