:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 19, 2020   10:04

0

113

Ivan Bosiljčić: Vaskrsenje Gospoda suština hrišćanstva

Za mene je vaskrsenje Gospoda suština hrišćanstva, jer je ono dalo potpuni, duboki smisao celom Hristovom životu i stradanju, kaže za Tanjug cenjeni glumac Ivan Bosiljčić koji kroz humanitarni rad i odnos prema životu afirmiše vrednosti pravoslavlja.

Bosiljčić je ostvario veliki broj zapaženih uloga u pozorištu na filmu i u televizijskim formatima.
Njegovi koncerti na sceni Madlenianuma uvek izazivaju veliku pažnji medija i publike.
Svoju nesumnjivu popularnost, Bosiljčić često koristi za afirmaciju pravoslavne vere i čestitih okvira života u hrišćanstvu.
"Zajedno sa mojom suprugom Jelenom učimo dete da hrišćanstvo mora biti praktično, jer će u suprotnom biti odbačeno. Nije dovoljno samo proučiti i nabubati molitve i Sveto pismo, nego to i primeniti, jer ljudi ne veruju rečima, nego delima. Veruju našim očima i rukama. Samo življeno, požrtvovano hrišćanstvo ima budućnost", kazao je Bosiljčić.
Prema njegovim rečima, sagledavanje umetnosti i iz ugla pravoslavlja mu je obezbedilo da jasnije vidi šta je od karaktera koje igra korisno duhu.
"Poslednjih godina to mi je najbolji parametar u odlučivanju šta i sa kim ću da radim. Jasno vidim koji pozorišni komadi ili filmovi mogu biti na duhovnu korist publike, a koji ne, jer umetnost može biti opasna, pa čak i pogubna po gledaoca", kazao je Bosiljčić.
O posebnim okolnostima u kojima se Usrks proslavlja Bosiljčić napominje da je Kovid 19 nepoznata bolest i da se u skladu sa tim treba primiriti u nadi da će brzo proći. "Treba se uzdržati od teških reči i osuda. Još u 4.veku veliki prijatelj i savremenik Vasilija Velikog, Sveti Amvrosije Milanski rekao je da je sama želja, čežnja za Pričešćem, već Pričešće. Svako od nas u domaćoj crkvi, odnosno kod kuće ima šansu da bude pričešćen", kazao je Bosiljčić.
Na prvoj velikoj raskrsnici u životu našao se kako kaže pre 20 godina kada je prvi put posetio Hilandar. "Nakon toga , Ostrog, Studenica, Dečani, Jovanje, fruškogorski i ostali srpski manastiri i njihovo monaštvo su me mnogo formirali. Pod njihovim blagoslovom 2009. za Vaskrs sa svojim duhovnikom ocem Ilarionom Đurićem otputovao sam u Jerusalim. Prisustvovao sam čudesnom spuštanju Svetog ognja, držao sam ga u rukama. Vatra koja gori a ne može da opeče me je naučila da gde prestaje logika, počinje vera.
Poslednjih godina sam posetio velike ruske svetinje od Moskve, preko Petrograda, Valaamskih manastira i Divjejeva. Posetio sam i Sinaj i bio u najstarijem hrišćanskom manastiru na svetu - manastiru Svete Katarine. I na svakom od tih svetih mesta molitveno sam se setio svog srpskog naroda", kaže Bosiljčić.
On ističe da je nedavno pročitao neku od fejsbuk priča njegovih prijatelja Ivana Jovića - reditelja i njegove supruge Monje Jović, dramske spisateljice. "Oni su napisali da je Grčka u kojoj će snimati novi film, njihova rezervna otažbina. Da, tako je dobro imati još jednu otažbinu. Tad sam shvatio da ja imam dve rezervne otadžbine - Rusiju i Grčku. I na toj pravoslavnoj duži, naša Srbija se nalazi tačno na sredini, usudiću se da kažem - u centru", poručije Bosiljčić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva