:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2020   8:59

0

134

Ivanuša: Potrebno mere prilagoditi situaciji

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je rekao za RTS da proglašenje pandemije zbog Kovida-19 znači da se virus proširio u više od tri regiona sveta i da se širi u lokalnim zajednicama. Istakao je da Srbija u ovom trenutku ima adekvatne mere i da je potrebno pratiti situaciju.

Marijan Ivanuša je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je bilo ključno proglašenje vanredne situacije na globalnom nivou u januaru i da proglašenje pandemije ne donosi ništa posebno novo, već je to samo poslednje upozorenje zamljama da ozbiljno shvate sotuaciju i da rade na merama za zaustavljanje širenja virusa.

Ivanuša je rekao da se svaka zemlja susreće sa različitom situacijom i da mere zavise od toga.

Ukazuje da je juče u Kini bilo 45 novih slučajeva, a od toga četiri van provincije Hubej. Navodi da je Kina postigla rezultate zahvaljujući agresivnim merama.

Prema Ivanušinim rečima, nije poenta samo u zatvaranju gradova i regiona, već i u tome šta se radi. Na primer, u Vuhanu je 10.000 stručnjaka koji su pratili svaki kontakt svakog potvrđenog pacijenta.

Ivanuša navodi da bi mere trebalo da se menjaju iz dana u dan i da se prilagođavaju situaciji. Rekao je da SZO ima odličnu saradnju sa Srbijom.

Kako kaže, Srbija u ovom trenutku ima one mere koje su potrebne, prati se situacija, testiraju se osobe koje bi mogle biti zaražne i leče se pacijenti.

Navodi da bi u ovom trenutku zatvaranje škola bilo preuranjeno i da za tim nema potrebe, naročito jer se zna da je u svetu malo zaraženih i obloleloh među decom.

Apelovao je na firme da ne teraju zaposlene da dolaze na posao bolesni jer je to opasno, i da se obezbedi distanca od najmanje jednog metra među onima koji rade.

"Obezbedite sapun i vodu", rekao je Ivanuša ističući da je reč o merama koje bi trebalo praktikovati i u privatnom životu.

Zaključuje da je Srbija u fazi u kojoj nema epidemje već se pojavljuju pacijenti sa virusom koji se testiraju.

Ivanuša je istakao da je odgovornost i na građanima koji bi trebalo da prihvate mere Vlade za sprečavanje širenja koronavirusa i da ih poštuju.

Inače, u Srbiji je potvrđeno 19 slučajeva zaraženih koronavirusom. 

Izvor: RTS

Marijan IvanušakoronavirusSrbijaSZO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva