:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2021   16:50

0

83

Iz Priština i dalje poruke protiv regionalne saradnje

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala, koja boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, za regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" tvrdi da je "opasna" i da stvara utisak da region ima alternativu, sem puta ka Evropskoj uniji, prenosi Kosovo pres.

Regionalna inicijativa poznata pod nazivom "mini Šengen" u četvrtak je zvanično nazvana ''Otvoreni Balkan'', potpisivanjem sporazuma o regionalnoj saradnji u Skoplju. Sporazum su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev.

Gervala je, na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, rekla da "nema potrebe" za takvim regionalnim inicijativama, imajući u vidu Berlinski proces.

Ona je rekla da je u Berlinskom procesu, u koji je uključen ceo region Zapadnog Balkana, Priština "ravnopravan partner sa ostalih pet balkanskih država".

"Moj je utisak da ova inicijativa, koja se ranije zvala ''mini Šengen'', postavlja znak pitanja geostrateških definicija u našem regionu, jer nemaju sve zemlje istu geostratešku definiciju", kaže Gervala.

Istovremeno, lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je za "Otvoreni Balkan" rekao da je "politički projekat", tvrdeći da ekonomska integracija ima smisla "samo ako Srbija prizna Kosovo", prenosi Koha.

On, takođe, kaže da bi "pre saradnje bez granica moralo da dođe do priznanja Kosova od strane Srbije" i da "to treba da shvate zvaničnici u Albaniji".

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva