:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2020   16:47

0

138

Iz tradicionalne, nazad u Gugl učionicu; Zaporožac: Ima novina u radu nastavnika i đaka ali dobro se snalaze

Učenici viših razreda osnovne škole kao i srednjoškolci, ovog  ponedeljka prešli su na onlajn nastavu, pa umesto da odlaze na skraćene časove svakog drugog dana u nedelji, sada sede kuči i sa nastavnicima komuniciraju u virtuelnim tzv. „Gugl učionicama“. Biće ocenjivani „na daljinu“, na osnovu aktivnosti i prisutnosti na onlajn časovima i na osnovu redovnosti u ispunjavanju obaveza koje im nastavnici zadaju.

Odlazak u školu biće omogućen samo đacima koji ne budu zadovoljni predlogom zaključne ocene, navodi se u uputstvima Ministarstva koje su dobile osnovne i srednje škole.

Direktor OŠ „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici Ivan Zaporožac kaže za program Radio Kosovske Mitrovice da ima tu puno novina, ali da su se nastavnici i đaci dosta dobro snašli.

„Pokušavamo da apsolutno sva uputstva i sve preporuke Ministarstva prosvete primenimo. Novina je da je čas u školi  u prethodnom periodu trajao 30 minuta, sada prema uputstvu koje je stiglo iz ministarstva, čas traje 45 minuta, na Gugl učionici. Radi se po utvrđenom rasporedu časova od 1. septembra. Dobili smo jedinstvene  kodove za Gugl učionice, a ja kao direktor nadzirem  rad i nastavnika i učenika. Bitno je da se ne propusti nešto, da učenici dobro savladaju nastavno gradivo predviđeno za ovo polugodište“ rekao je Zaporožac i dodao da je prvo polugođe skraćeno i trajaće do 21. decembra, dok će drugo biti produženo.

Zaporožac objašnjava da prvu ocenu đaci već imaju, a drugu će nastavnici dati na osnovu aktivnosti i pedantnosti sa kojom đaci  izvršavaju svoje obaveze od kuće. Na kraju će dati predlog ocene , pa ako đak ne bude bio zadovoljan, imaće šansu da u dogovoru sa nastavnikom, dođe u školu i popravi je.

Za sve to vreme, đaci nižih razreda i dalje odlaze na nastavu po utvrđenom planu, organizovani u dve grupe po odeljenju, i u različitim terminima.

Na pitanje kakva je epidemiološka situacija u školi i da li je zabeležen neki slučaj zaraze među decom, Zaporožac kaže da je bilo sporadičnih slučajeva, ali da ni u jednom slučaju do zaražavanja nije došlo u školi, već pod nekim drugim okolnostima. Takvo dete bi pravovremeno bilo isključeno iz odeljenja i  do širenja virusa ne bi došlo. Pritom, sve vreme, od početka školske godine, strogo su primenjivani svi vidovi zaštite – i đaci i nastavno osoblje su nosili maske a dezinfekcija svih površina i prostorija je vršena redovno, više puta dnevno.

„Imali smo tri učenika kod kojih je PCR testom potvrđeno prisustvo koronavirusa i nekoliko nastavnika, ali je utvrđeno da do zaraze nije došlo u školi. Mi primenjujemo sve mere predviđene stručnim uputstvima, škola se redovno dezinfikuje i u tom smislu sam zadovoljan“ kaže Zaporožac.

A đaci se na sve naviknu. Kažu više vole da idu u školu nego da rade od kuće, užele se brzo drugara ali im nedostaje i živa reč nastavnika, jer uz nju se gradivo neuporedivo lakše savladava.

„Više volim da idem u školu. Nedostaju mi drugari a i lakše mi je da nešto naučim kada nam to nastavnik objasni i kada mogu da ih pitam da mi objasne ako nešto ne razumem. Nije ni njima lako. Čak mi se čini da je njjima teže nego nama, jer imaju puno odeljenja, a i nisu više tako strogi jer shvataju da je i nama taško“ kaže Natalija, učenica VII razreda OŠ „Branko Radičević.

Ognjen je učenik V razreda i njemu se čini da nastavnici zadaju mnogo domaćih zadataka.

„Čini mi se da očekuju više od nas sad kad ne idemo u školu… Oni hoće da se mi trudimo da ne bismo pokvarili ocene koje smo dobili dok smo išli u školu. Neke stvari mi je teže da ovako razumem, naročito matematiku“ priča Ognjen.

Do kraja prvog polugođa školske 2020/2021. godine, ostalo je još manje od 20 dana. Raspust koji će ove godine biti duži nego što je uobičajeno, obuhvatiće sve praznnike, i trajaće do 15. januara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMGugl učionicaZaporožacOŠ "Branko Radičević"

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva