:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2021   18:50

0

131

Izaslanici iz SAD i EU kod patrijarha Porfirija

Patrijarh srpski g. Porfirije, zajedno sa episkopima: banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio je danas, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu  Miroslava Lajčaka, specijalog predstavnika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, i  Metjua Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

 

U dugom i otvorenom razgovoru predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su upoznali patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine. 

Istakli su i da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Naglasili su da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje.

Patrijarh Porfirije i episkopi su zahvalili predstavnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji. 

„Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, poručio je Patrijarh i istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESKU i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom južne srpske pokrajine.

Najviši predstavnici SPC su podržali dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije. Stav Srpske Pravoslavne Crkve je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju. 

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne. 

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja dosledno poštuje tamošnje zakone. 

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa. Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu.

Izvor: SPC, TV Most

PorfirijeSPCKiMMiroslav LajčakMetju Palmer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva