:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2022   8:21

0

119

Izbori u Crnoj Gori: DPS izgubila vlast u Podgorici i još nekoliko opština

Koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) crnogorskog predsednika Mila Đukanovića izgubila je nakon 24 godine vlast u glavnom gradu Podgorici, kao i u još nekoliko opština, iako je pojedinačno osvojila naviše glasova na lokalnim izborima održanim u nedelju u 14 opština.

Koalicija oko DPS je u Podgorici osvojila 24 mandata, dok su većinu osvojile stranke pobednice parlamentarnih izbora iz 2020. godine - novoosnovani pokret Evropa sa 13 mandata, Demokratski front 11, Demokrate šest, a Građanski pokret URA četiri mandata.

Pad podrške u odnosu na parlamentarne izbore zabeležili su i Demokrate i Građanski pokret Ura premijera Dritana Abazovića. Socijalistička narodna partija, koja u aktuelnoj Abazovićevoj Vladi ima pet ministara, u Podgorici je ostala ispod cenzusa.

DPS je vlast izgubio i u Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu i Zeti, koja je doskoro bila gradska opština u Podgorici.

U Budvi je, prema preliminarnim podacima, apsolutnu vlast osvojio Demokratski front (DF), kao i u novoformiranoj Opštini Zeta.

Đukanovićev DPS zadržao je vlast u Baru, Bijelom Polju i Plavu, gde je osvojio većinu sa koalicionim partnerima.

U Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku, o vlasti će pregovarati Demokratski front, Demokrate i Evropa sad, iako je DPS pojedinačno osvojila najviše glasova.

U Tivtu u kojem je pojedinačno osvojila najviše mandata, DPS će pokušati da nađe partnere za formiranje vlasti.

U Rožajama je apsolutnu vlast osvojila Bošnjačka stranka, a u Plužinama Socijalistička narodna partija, koja u tom gradu vlada duže od dve decenije.

U Šavniku zbog zatvaranja nekoliko biračkih mesta izborni proces nije završen.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraizboriDPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva