:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jun 09, 2019   19:41

0

220

Izbori u Kazahstanu, hapšenja u Nursultanu i Almatiju

Glasači u Kazahstanu biraju naslednika Nursultana Nazarbajeva, koji je vodio zemlju od sticanja nezavisnosti. Prevremeni predsednički izbori zakazani su pošto je Nazarbajev u martu iznenada podneo ostavku. Očekuje se da će pobedu odneti njegov blizak saradnik Kasim Tokajev.

Oko 12 miliona birača odlučuje ko će posle skoro tri decenije vlasti Nursultana Nazarbajeva voditi jednu od najbogatijih centralnoazijskih država.

U trci je sedam kandidata, ali se najveće šanse daju bivšem premijeru i šefu diplomatije, koga smatraju čovekom od poverenja doskorašnjeg predsednika.

"Naše stanovništvo izašlo je na birališta i iskoristilo demokratsko pravo da glasa. Time je izabralo svetlu budućnost za našu naciju", izjavio je Kasim Žomart Tokajev, vršilac dužnosti predsednika Kazahstana.

Osnivač modernog Kazahstana Nursultan Nazarbajev, koga zovu i ocem nacije, prvi put je izabran 1991. godine i dobio je nekoliko izbora sa više od 90 odsto glasova.

"Zvalo me je više svetskih lidera koji su mi rekli da je Kazahstan na pravi način izvršio tranziciju vlasti. Otvoreno je 10 hiljada biračkih mesta, na kojima građani glasaju za stabilnost naše zemlje", istakao je Nursultan Nazarbajev, bivši predsednik Kazahstana.

Pred novim predsednikom su važne reforme u socijalnoj politici, izgradnji stanova, zapošljavanju mladih, zdravstvu i prosveti.

"Spoljno okruženje ima direktan uticaj na ekonomiju Kazahstana, posebno situacija u susedstvu – sankcije Rusiji i američko-kineski trgovinski rat. Kina je jedan od najvećih ulagača u Kazahstan, sa više od 45 milijardi dolara investicija", naveo je Žanibek Arinov iz Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju Kazahstana.

Izbore prate i strani posmatrači.

Rojters prenosi da je policija je uhapsila oko 500 ljudi.

Demonstranti su izašli na ulice dva najveća grada Nursultana i Almatija na zahtev zabranjene političke stranke, Demokratski izbor Kazahstana.

Izvor: RTS, Rojters

Kazahstanhapšenjeprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva