:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

SAD

clock

Novembar 04, 2020   20:48

0

159

Izbori u SAD: Bajden vodi u Mičigenu i Viskonsinu, Tramp u Pensilvaniji

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden preuzeo je vođstvo u državama Mičigen i Viskonsin, a republikanac, aktuelni predsednik Donald Tramp, vodi u Pensilvaniji, javlja CNN.

Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobednik izbora biti Tramp ili Bajden.

Nakon što je prebrojana većina glasova u Viskonsinu i Milvokiju, Bajden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procenu konačnih rezultata.

CNN prenosi da je najneizvesnije u devet saveznih država gde se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora.

Reč je o Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Mejnu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu. Prema izveštajima medija, Bajden je do sada osvojio 224, a Tramp 213 elektorskih glasova.

Za pobedu na izborima neophodno je osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova.

Četiri države - Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija - ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN.

Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine brojanje i nastavi rad u sredu, odnosno, od 16.00 po srednjoevropskom vremenu vremenu.

Neki okruzi u Pensilvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

Poštari su imali mnogo posla, jer je veliki broj ljudi glasao poštom, plašeći se korona virusa i veruje se da će većina tih glasova pripasti Džou Bajdenu.

U Viskonsinu prebrojano 99 odsto glasova, Bajden vodi

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u američkoj saveznoj državi Viskonsin demokratski kandidat na predsedničkim izborima Džo Bajden u blagom je vođstvu od oko 20.000 glasova nad aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, javlja BBC.

Uprkos blagoj prednosti Bajdena, rezultat je suviše tesan da bi moglo da se predvidi ko će pobediti u toj državi.

Tramp je u Viskonsinu 2016. godine pobedio Hilari Klinton sa manje od 30.000 glasova prednosti, što je bilo veliko iznenađenje.

Viskonsin je jedna od "kolebljivih" država, pa bi mogla da bude ključna za odluku o pobedniku izbora.

Prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ulazi u završnicu. Prema elektorskim glasovima, Džo Bajden vodi sa 238, dok Tramp ima 213, javlja agencija AP. Za pobedu je neophodno 270 elektorskih glasova.

Velika neizvesnost u završnici prebrojavanja glasova na izborima u Americi. Sve oči sada su uprte u pet "kolebljivih"  država – Severnu Karolinu, Viskonsin, Mičigen, Džordžiju i Pensilvaniju.

Trampov štab: Ako se prebroje svi legalni glasovi, pobeđujemo

Izborni štab američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa saopštio je danas da će zakonskim putem nastojati da se obezbedi prebrojavanje legalnih, a ne nelegalnih glasova, i da očekuje da će pobediti, dok glasanje u ključnim državama i dalje traje.

"Ako izbrojimo sve legalne glasačke listiće, mi pobeđujemo, predsednik pobeđuje“, rekao je Bil Stepien novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.

Tramp ponovo tvitovao: Svuda pronalaze glasove za Bajdena

Tramp je ponovo izrazio sumnju u regularnost prebrojavanja glasova na izborima.

"Veoma se trude da prednost od 500.000 glasova u Pensilvaniji nestane, što je pre moguće. Kao i u Mičigenu i drugim državama", napisao je Tramp na Tviteru.

U prethodnom postu on je naveo da "pronalaze glasove za Bajdena svuda - u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu".

"To je tako loše za našu zemlju", zaključio je.

Trampov štab će odmah tražiti ponovno brojanje u Viskonsinu

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

„Bilo je izveštaja o nepravilnostima u nekoliko okruga Viskonsina koje izazivaju ozbiljne sumnje u valjanost rezultata", rekao je menadžer kampanje Bil Stepijen, ne navodeći detalje o izveštajima.

„Predsednik može da zatraži ponovno brojanje i mi ćemo to odmah učiniti", kazao je Stepijen, prenosi Rojters.

CNN je javio da su iz Trampovog štaba signalizirali da će verovatno prvi korak biti traženje ponovnog brojanja u državama koje uključuju Viskonsin i Mičigen.

Tramp je takođe pre izbora upozorio da će njegovi advokati intervenisati u Pensilvaniji ubrzo nakon izbora, a zvaničnici su Trampovim saradnicima rekli da očekuju žalbe tamo u narednih nekoliko dana.

Advokati Trampovog štaba trenutno su na terenu u nekoliko drugih država, uključujući Severnu Karolinu i Džordžiju, rekli su zvaničnici upoznati sa tim pitanjem.

Guverner Pensilvanije: Možda ni danas nećemo znati rezultate

Brojanje glasova je još u toku u Pensilvaniji, a guverner Tom Volf kaže da se broji oko tri miliona glasačkih listića, što toliko može odložiti rezultat da, kako navodi, "možda ni danas nećemo znati rezultate", prenosi CNN .

Ova država, koja nosi 20 elektorskih glasova, jedna je od presudnih za put bilo kog predsednickog kandidata do 270 elektorskih glasova, koji donose pobedu na izborima.

Pensilvanija je jedna od devet država u kojima CNN još nije predvideo pobednika.

"Najvažnije je da imamo tačne rezultate, čak i ako to traje malo duže nego što smo navikli", rekao je Volf na konferenciji za novinare u sredu.

"Preko 200 godina podržavali smo i jačali našu posvećenost osnovnoj pravičnosti i pravnom postupku. Potpuno verujem da ćemo i mi slicno dočekati ovaj trenutak i učiniću sve što je u mojoj moći da rezultati budu pošteni i da se svaki glas prebroji", rekao je guverner.

Uverava da građani Pensilvanije "mogu imati poverenja u ishod ovih izbora".

Trampov štab podneo zahtev da se prekine brojanje u Mičigenu

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je danas zahtev da se u Mičigenu zaustavi brojanje glasačkih listića na predsedničkim izborima.

"Danas smo podneli zahtev pred sudom u Mičigenu da zaustavimo brojanje dok nam se ne odobri pristup", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Zahtevamo i da se pregledaju oni glasački listići koji su otvoreni i prebrojani dok nismo imali pristup", navodi se u saopštenju kampanje Trampa, prenosi Rojters.

Pobeda u Mičigenu nosi 16 elektorskih glasova. Za izbor predsednika SAD potrebno je ukupno najmanje 270 elektorskih glasova.

Izvor: Танјуг

SADTrampBajdenizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva