:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2023   9:20

0

156

Izbori u Srbiji 2023

Republička izborna komisija (RIK) donela je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu u inostranstvu, kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević naveo je da će se u inostranstvu glasati na 81 mestu u 35 država, dok će unutar zavoda biti 29 biračkih mesta.

RIK je, kako je naglasio, bio u obavezi da do 6. decembra imenuje članove biračkih odbora u stalnom sastavu u inostranstvu i u zavodima. Članovi RIK-a su u sredu uveče retroaktivno usvojili zapisnike sa sednica RIK od 16. do zaključno 27, koja je održana 26. novembra.

RIK je između ostalog utvrdila i naknadu za rad na izborima zakazanim za 17. decembra na mestima na kojima glasaju birači sa AP KiM, a to pravo, kako je dodao Dimitrijević, ostvaruju na osnovu evidencije o prisustvu na biračkom mestu.

Komisija je između ostalog utvrdila i naknadu za nabavku materijala i prevoz izbornog materijala za upravu Grada Vranja, Raške, Tutina i Kuršumlije. Članovi RIK-a utvrdili su i naknadu i za trenere biračkih odbora.

RIK je ranije saopštila da će se zbog razlike u vremenskim zonama u Kanadi, Portugalu, SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu glasati dan ranije, 16. decembra od 7:00 do 20:00, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti 17. decembra u istom periodu.

GIK: Počelo štampanje glasačkih listića za beogradske izbore

Štampanje glasačkih listića i celokupnog izbornog materijala za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanim za 17. decembar, počelo je danas u štampariji Službenog glasnika, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić.

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić rekao je da je danas počelo štampanje glasačkih listića i celokupnog izbornog materijala koji se štampa u štampariji Službenog glasnika.

"To je dakle, 1.613.190 glasačkih listića što odgovara ukupnom broju birača u Beogradu na dan 1. decembar ove godine, zbirne izborne liste, zapisnika o radu biračkih odbora, nalepnica i svega onoga što je potrebno za kvalitetno i zakonito sprovođenje izbora", rekao je Lukić.

Dodao je da je trenutno u fazi priprema i tehničke organizacije za sprovođenje izbora, kao i za sve ono što je potrebno da 17. decembra izbori proteknu u najboljem mogućem redu.

"Nadam se da će izbori da proteknu u miru i lepoj atmosferi, kao i da će sve proći u skladu sa Zakonom", naveo je Lukić.

Glasački listići za glasanje na izborima štampaće se na A4 formatu, na papiru bele boje, zaštićenim vodenim žigom po celoj površini.

GIK je prethodno donela Odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Beogradu, Odluku o obliku i broju glasačkih listića koji se štampaju za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i Odluku o sadržaju i izgledu glasačkog listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda raspisanim za 17. decembar.

Vidović: Briga o ljudima prioritet SNS-a

Kandidatkinja sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Vesna Vidović i poverenica Saveta za socijalna pitanja Gradskog odbora Beograd Nataša Stanisavljević, posetile su Petra Ćoso, ratnog vojnog invalida koji je sa porodicom izbegao iz Hrvatske.

Vidović je kako se navodi u saopštenju službe informisanja Srpske napredne stranke (SNS) kazala da je briga o ljudima je prioritet te stranke.

"Posetićemo svaku kuću, svakog građanina, jer želimo da čujemo potrebe naših sugrađana i da učinimo naš grad boljim mestom za život. Zato 17. decembra biramo Beograd koji ne sme da stane, Beograd koji ide napred", poručila je Vidović.

Kako se dodaje, Stanisavljević je kazala da je snaga SNS-a u ljudima i da se zato svakodnevno na terenu, razgovara sa ljudima o njihovim problemima i da se ti problemi pokušavaju rešiti.

"Politika Srpske napredne stranke je politika novih puteva, novih vrtića, novih zdravstvenih ustanova, napretka Beograda. Zato Beograd ne sme da stane", rekla je Stanisavljević.

Vladimir Obradović: Uspostaviti pravedniji sistem zarada

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste "Srbija protiv nasilja" prof. dr Vladimir Obradović poručio je da će posle 17. decembra raditi na stvaranju inkluzivnog i podržavajućeg okruženja za radnike širom Beograda.

"Moj tim i ja posle 17. decembra pružamo stabilnost zaposlenima za dugogodišnji pošteni rad koji su obavljali po ugovorima na određeno vreme u preduzećima u vlasništvu grada. Pored toga, ekspertskom analizom je utvrđeno da je neophodno uspostaviti pravedniji sistem zarada, podržavanje razvoja komunikacijskih veština i timskog rada, kao i zaustavljanje dugogodišnjeg partijskog zapošljavanja", poručio je Obradović.

Zaključio je "da se radnicima moraju obezbediti radnička prava koja će dovesti do toga da ta klasa bude stub srpske privrede".

"Zato pozivam sve zaposlene da 17. decembra zaokruže broj 3 na glasačkom listiću i pruže podršku koaliciji 'Srbija protiv nasilja', jer promenom vlasti obezbeđuju slobodan rad bez zlostavljanja na radu", naveo je Obradović.

Aleksandar Šešelj: Srbija neće biti parking za migrante

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) i kandidat za narodnog poslanika na predstojećim izborima Aleksandar Šešelj, rekao je na skupu u Somboru da se poslednjih nekoliko godina Srbija nalazi na takozvanoj migrantskoj ruti, saopštila je SRS.

"Kroz našu zemlju prolazi mnogo izbeglica sa Bliskog istoka i iz nekih drugih azijskih zemalja, a čuli smo i glasove svih tih naših evropskih prijatelja i partnera kako bi neki od tih ljudi trebalo da svoju budućnost potraže upravo u Srbiji. Mi to nećemo dozvoliti", poručio je on.

Dodao je da bi one zemlje koje su napravile nesreću u Siriji, Iraku i u Avganistanu trebalo da vide šta će sa migrantima.

Stevanović: NADA jedina može da obezbedi ravnomeran razvoj Srbije

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS održala tribinu u Kragujevcu sa koje je poručila da je prioritet ravnomeran razvoj Srbije.

”Građani Kragujevca, Šumadije i cele Srbije, ukoliko date priliku koaliciji NADA, da vrši vlast u Srbiji, ova zemlja će se ravnomerno razvijati. To vam garantujem u ime koalicije, jer ćemo decentralizovati vlast. Ako želimo da prestane migracija stanovništva ka Beogradu i Novom Sadu, država mora obezbediti budžet za razvoj svih delova Srbije, od Kragujevca, po manjih sredina. Ako to ne učinimo, za nekoliko decenija imaćemo pola stanovništva u glavnim gradu, a ostatak Srbije će opusteti”, izjavio je bivši gradonačelnik Kragujevca u više mandata, Veroljub Stevanović.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva