:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Decembar 22, 2020   15:47

0

119

Izbori za 40 dana neće ništa odlučiti

Analitičar Ramuš Tahiri izjavio je danas da je Ustavni sud u Prištini ušao u suštinu problema i dao preporuku da Kosovo ide na izbore, međutim, kako kaže, sa starim izbornim sistemom i postojećim strankama na izborima koji bi bili za 40 dana ništa se neće promeniti.

"Imaćemo istu situaciju i da se za tri meseca dva puta organizuju izbori", kazao je Tahiri za Kosovo online i dodao da su problem razjedinjene političke partije, koje ne mogu da se dogovore oko formiranja vlade i sakupe dvotrećinsku većinu u parlamentu da bi izglasali predsednika Kosova.

Kako je rekao, zemlja je sada u institucionalnoj krizi.

"Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani mora da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore. Ako raspusti Skupštinu ona ukida samu sebe, jer je predsednica Skupštine i zbog te dužnosti obavlja ulogu predsednika Kosova. Isto tako Osmani želi da formira političku stranku i sa pozicije predsednika nepojmljivo je da ide u kampanju", rekao je Tahiri.

Kako je rekao, ovakvom odlukom Ustavnog suda onemogućeno je da se na izbornoj listi za poslanike nađu funkcioneri Samoopreljenja Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu i ostali, koji su uslovno osuđeni za krivična dela kada su bacali suzavac u parlamentu.

Tahiri je dodao da u slučaju raspisivanja izbora Vjosa Osmani ne može da obavlja dužnost predsednika Kosova i prema trećoj klauzuli Ustava dužnost predsednika preuzima predsedavajući kosovskog Ustavnog suda.

Hoti: Ne raspuštati Skupštinu pre usvajanja budžeta

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas da Skupštinu ne treba raspustiti pre nego što se usvoji predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

On je to rekao tokom video sastanka sa poslovnom zajednicom na KiM, a nakon što je Ustavni sud doneo odluku kojom su on i njegova vlada proglašeni nelegalnim, prenosi Koha.

"Složili smo se da je budžet preduslov za stvaranje novog paketa i sprovođenje mera za ekonomski oporavak, odnosno podršku preduzećima pogođenim pandemijom kovid-19", napisao je Hoti u poruci.

Ustavni sud odlučio je juče po zahtevu Pokreta Samoopredeljenje da je glas poslanika iz aškalijske zajednice, Etema Arifija koji je glasao "za" vladu Avdulaha Hotija bio nelegalan, jer je Arifi bio osuđen, čime je umesto minimalnih 61, Hotijeva vlada izglasana sa 60 glasova, što nije u skladu sa Ustavom.

Izvor: Танјуг

KiMTahiriHotiizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva