:

:

TV Most

Foto: BLink, ilustracija

clock

Oktobar 03, 2022   8:06

0

207

Izbori za predsednika RS: I Dodik i Trivić tvrde da su pobedili, čekaju se rezultati CIK-a

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsednika Republike Srpske. Kandidat SNSD-a oko pola 3 ujutru proglasio je konačnu pobedu na predsedničkim izborima, dva sata pošto je isto učinila kandidatkinja PDP-SDS Jelena Trivić, javlja izveštač RTS-a.

Još se broje glasovi sa izbora, čeka se na CIK

Planirano je da Centralna izborna komisija u devet sati izađe makar sa saopštenjem o rezultatima izbora za predsednika Republike Srpske, javlja izveštač RTS-a.

Pres-konferencija je zakazana za popodne. 

Dodik: Nametanje Izbornog zakona pokazuje nakaradan sistem BiH

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da nametanje Izbornog zakona BiH pokazuje nakaradan sistem BiH i da se, kako kaže, visoki predstavnik Kristijan Šmit "na neki način želi dodvoriti Hrvatima".

"Kristijan Šmit je kukavica i to je uradio pred sam kraj izbora, a sutra će verujem biti u Nemačkoj", rekao je Dodik na noćašnjoj pres-konferenciji.

Dodik je rekao da se protivi nametanjima u BiH i da se ove izmene Izbornog zakona BiH ne odnose na Republiku Srpsku.

U Bosni i Hercegovini su održani opšti izbori. Građani u Republici Srpskoj i Federaciji birali su kandidate za više od 500 funkcija. Prema nepotpunim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, pobedu su odneli - za srpskog člana Predsedništva BiH kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović, Denis Bećirović kao predstavnik Bošnjaka i Borjana Krišto kao predstavnica hrvatskog naroda.

Što se tiče izbora za predsednika Republike Srpske, predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsednika Republike Srpske.

Međutim, tokom noći pobedu je prolasio kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Dodik je rekao da nije pobedio u Banjaluci, ali da jeste u Republici Srpskoj.

"U ovom trenutku definitivno mogu da potvrdim da je Željka Cvijanović pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, a ja na izborima za predsednika Republike Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare održanoj oko pola tri ujutru.

Dodik je naveo da je, na osnovu 523.326 obrađenih glasova, osvojio 274.987, da je kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić 246.425, a kandidat DNS-a Radislav Jovičić 1.914 glasova.

Dodik rekao je da ponosan što je bio kandidat na izborima i što je izabran za predsednika, ističući da je RS "pokazala demokratsku zrelost", što je, kako kaže, "veliko dostignuće".

"Republika Srpska je pokazala demokratski kapacitet i karakter", rekao je Dodik i najavio da će Srpska biti stabilna i voditi svoju politiku, te nastaviti saradnju sa partnerima kao što su Srbija, Rusija i Mađarska.

Prethodno je, pobedu na izborima za predsednika RS, proglasila i kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić, poručivši da će biti predsednica svih građana i da "pod zastavom RS ima mesta za sve".

Inače, sinoć je, posle zatvaranja birališta, visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio bonska oblašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona.

Izmene, napomenuo je, neće uticati na glasove koje su građani dali na održanim izborima. Mere će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH i osigurati da građane zaista predstavljaju oni koje su izabrali, istakao je Šmit. 

Izvor: RTS, RTRS

BiHRepublika SrpskaDodikJelena Trivić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva