:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 17, 2021   8:27

0

154

Izbori za rusku Dumu

U Rusiji od danas do nedelje održavaju se izbori za Dumu, donji dom parlamenta. Poslanici za Državnu Dumu biraju se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu. Na izborima učestvuje 14 političkih stranaka. Predsednik Rusije Vladimir Putin naciji poručuje da postoji opšti interes da bude izabran odgovoran, aktivan i autoritativan sastav Državne Dume.

Građani Rusije glasaju u čak 11 vremenskih zona, od obale Pacifika do Baltičkog mora. Prva su otvorena birališta na Dalekom istoku zemlje.

Očekuje se da će odnos snaga u Državnoj Dumi posle izbora ostati nepromenjen - vladajuća Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina ostaće najjača snaga, a u parlament bi ušli i komunisti, desničarska populistička partija LDPR i levičarska nacionalistička "Pravedna Rusija - za istinu".

Ipak, podrška birača '' Jedinstvenoj Rusiji '' je opala na 30 odsto, što je istorijski nizak rejting, dok komunisti imaju 20 procenata podrške, pokazuju poslednje ankete. Predsednik Vladimir Putin pozvao je sunarodnike da se masovno odazovu izborima.

"Dragi prijatelji, pozivam vas da izađete na glasanje, ili da skoristite prednost elektronskog glasanja na daljinu. Moderne tehnologije garantuju bezbednost i pouzdanost glasanja", rekao je Putin u obraćanju građanima.

"Računam na vas da ćete zauzeti odgovoran i patriotski stav i da ćete izabrati poslanike koji će raditi u interesu naše otadžbine, cele nacije, svih građana Rusije", dodao je Putin.

Posle predizborne kampanje i protesta opozicije početkom godine, neki građani su skeptični oko ishoda izbora, dok su drugi uvereni u regularnost procesa i pobedu Jedinstvene Rusije.

Prvi put od 1993. godine u Rusiji neće biti posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Zbog pandemije virusa, pozvano je samo 60 posmatrača, a OEBS je nameravao da pošalje 500 i na kraju je odsustao. Izbore će pratiti samo predstavnici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, njih petoro.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva