:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2015   12:05

0

138

Izjava predsednika SANU-poziv na iseljavanje

"Šokiran sam da čovek koji se nalazi na čelu najvažnije nacionalne kulturne i naučne institucije sebi može da dopusti da u javnim nastupima zagovara odustajanje Srbije od Kosova i Metohije, koje je za naš narod mnogo više od teritorije", rekao je Stojanović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Takva izjava je, prema Stojanovićevim rečima, nedvosmislen poziv na iseljavanje preostalih Srba sa Kosmeta.

"Ona je dodatno štetna ako se u obzir uzme činjenica da dolazi u jeku borbe za formiranje Zajednice srpskih opština, koja je uslov fizičkog opstanka Srba na Kosmetu, ali i protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko, čime bi bio zadat strašan udarac srpskom nacionalnom identitetu i kulturnom nasleđu", ističe Stojanović.

"Tu borbu srpski narod mora da vodi jedinstveno, bez defetizma i komformizma. Uvaženi gospodin Kostić ima pravo da misli drugačije od ubedljive većine svojih sunarodnika, ali dok god je na čelu SANU njegove izjave se u javnosti doživljavaju kao stav institucije. Zato je neophodno razjasniti da li je poziv na odustajanje od Kosova i Metohije samo njegov lični stav ili apel SANU, u šta duboko sumnjam", naveo je Stojanović.

Prema njegovim rečima, upravo je Kosovo i Metohija za sve Srbe, gde god da oni žive, nezamenjev kohezivni faktor i nacionalni simbol, i istorija nas je naučila da bez njega srpski narod danas verovatno ne bi ni postojao.

"Gospodin Kostić možda misli drugačije, ali dok god je predsednik SANU nema pravo da predlaže rešenja koja bi za posledicu imala nove egzoduse i nesreće srpskog naroda", upozorio je Stojanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva