:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Januar 25, 2020   19:35

0

412

Izložba Časlava Milisavljevića: “Duhovni medaljoni” kao simbol slobode

U Zvečanu je predstavljena druga samostalna  izložba radova, kako  kažu, najboljeg umetnika amatera na severu Kosmeta, Časlava Milisavljevića. Ljubitelji umetnosti mogli su da pogledaju vrednu zbirku radova u drvetu, koja je na svetlo dana izašla zahvaljujući Opštini Zvečan i rukovodstvu “Trepče”.

Časlav Milisavljević, dugogodišnji novinar Radija Kosovska Mitrovica  i entuzijasta u kulturi, rezbarenjem u drvetu bavi se više decenija unazad, a svoju drugu samostalnu izložbu radova nazvao je “Duhovni medaljoni”. Ova izložba ima poseban značaj za autora , jer je postavljena u njegovom mestu - Zvečanu, pa ni emocije nisu izostale.


“Pre svega hvala svima koji su večeras bili, a bilo ih je dosta. Za umetnost, ne samo za stvaralaštvo, potrebna je sloboda- sloboda čoveku, sloboda narodu, sloboda u prirodi. Ja sam samouk u ovom stvaralaštvu i čini mi se da sam to na neki način ostvario. Drvo je drvo života, stradalno je kao i čovek, pa zašto mu ne produžiti život na ovaj način. Svojim stvaralaštvom želim da novim generacijama predočim pravoslavnu umetnost”, istakao je Časlav Milisavljević, autor izložbe.


Za divno veče pobrinuli su se njegovi prijatelji koji su prisutne upoznali sa radom ovog umetnika.


“Mislim da je postigao zavidan uspeh u duborezu”, rekao je Bane Ilić, akademski slikar.


“Kao njegov dugogodišnji prijatelj moram da kažem da je ta njegova potreba za ličnim  izrazom likovnim, pre ili kasnije, morala da dođe do izražaja. Časlav je našao sebe, vraća sebi dug, a nama ostavlja ove predivne eksponate”, naglasio je Nenad Jero Radenković – akademski vajar.


Duborez je najstarija i najrasprostranjenija vrsta umetnosti . Danas je to zanat koji je gotovo nestao sa ovih prostora. Za duborez  su potrebne vešte ruke, puno strpljenja i pažnje, i naravno puno ljubavi. 


Časlav Milisavljević rezbari svoja dela na drvetu trešnje, lipe, višnje, kruške, ali mu je najdraži orah, koji ga je, kaže, oduvek posebno privlačio za stvaranje dela koja krase domove i pravoslavne svetinje. Duborez je spoj zanata, umetnosti i duhovnosti , koji svedoči o lepoti stvaralaštva i svakako zaslužuje, ne samo da bude vaskrsnut iz prošlosti, već i da bude sačuvan za budućnost.

Izvor: TV Most

Časlav MilisavljevićDuhovni MedaljoniizložbaZvečan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva