:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 14, 2019   18:49

0

212

Izložba dela Svetomira Arsića Basare u Galeriji SANU

Izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare, koje su nastale u poslednje dve decenije, biće otvorena sutra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložba se organizuje povodom devedeset godina od umetnikovog rođenja, a kako je prethodna Basarina retrospektivna izložba u Galeriji SANU održana 1998. godine, ovom prilikom će na istom mestu biti izložena dela nastala u periodu od 1998. do 2018.

Basara je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je nastanak svih dela na izložbi zapravo prouzrokovan društvenim zbivanjima u Srbiji koja je 1999. doživela tragediju kada je „bombardovana od strane najcivilizovanijih zemalja“ što je, smatra umetnik, sramota za čovečanstvo.

Kaže da kao umetnik nema atomsku bombu kojom može da se suprostavi takvoj sili, ali da umetnik ne sme i ne može da bude gluv, slep ni ravnodušan kada njegova nacija nestaje.

Basara, koji je rođen u selu Sevcu na Kosovu, rekao je da njegovom selu preti opasnost da nestane i naglasio je da kada umetnik ostane bez zavičaja, on je zapravo mrtav, jer „zavičaj pruža inspiraciju i blagodet za stvaranje“.

Umetnik je izložio u Galeriji SANU skulpturu „Mač u Hristovoj ruci“ prikazujući Hrista kao nekog ko kažnjava, u neposrednoj blizini su skulture „(Ne)milosrdni ađeo“, figure obešene za noge koje su odgovor na operaciju NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. nazivanu „Milosrdni anđeo“, kao i „Raspeće majke Srbije“.

Dela „Egzodus ruralni“ i „Egzodus urbani“ su nastala iz umetnikovog uverenja da je kapitalizam, „pred kojim su ljudi gluvi i nemi“, sramota ovog vremena, a „Simfonije“ su pak „dela čiste umetnosti“, kakvom bi, naglašava Basara, umetnik trebalo isključivo da se bavi.

Poseban deo je posvećen „oklopnicima“, a Basara je objasnio da „želi da u naš duh usadi duh slavne srpske istorije“ i ističe da nijedan drugi narod ne bi preživeo ono što je preživeo srpski narod zahvaljujući svojoj ljubavi prema slobodi.

Autor izložbe Nikola Kusovac primetio je da su izložena dela „iznuđena“ dešavanjima u Srbiji i da zapravo predstavljaju „diktat vremena i naroda kome umetnik pripada“, kao i da se izložba organizuje u pravom trenutku, na 20. godišnjicu od početka NATO bombardovanja.

Izložbu će sutra otvoriti akademik i predsednik Stručnog saveta Galerije Ljubisav Rakić, a posetioci će moći da je pogledaju do 19. maja.

Izvor: Танјуг

SANU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva