:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Februar 15, 2020   14:06

0

138

Izložba slika u mitrovačkom muzeju u čast Dana državnosti

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica je sa saradnicima danas u Gradskom muzeju otvorio izložbu slika posvećenu I Srpskom ustanku i Danu državnosti Srbije.

“Danas je nacionalni praznik Dan državnost, jako bitan dan za našu postojanost, dan našeg identiteta. Sabornost, slavoljublje i slobodoljublje je drugo ime za današnji praznik Sretenje o kome ne treba previše govoriti. Nama je potrebno da u buduće više tr naklonjeni budemo jedni drugima i uzajamno se pomažemo. O Sretenju govorimo sa aspekta istorijskih činjenica koje su nesporne , o ustanku,ustavu…ali i o nečemu što je najznačajnije za naš grad i mesto gde se sada nalazimo .Gradski muzej je dokaz i čuvar istinski pravih istorijskih vrednosti a i sama lokacija, kuća Đorđevića sadašnje mesto Gradskog muzeja ima značajnu istorijsku pozadinu.Obradovala nas je današnja izložba povodom Dana državnosti, sećanje na I Srpski ustanak, na Karađorđa i Sretenjski ustav i lepo je to danas videti”, rekao je Spirić i najavio da će ustanove kulture u gradu već do kraja ove godine imati novi krov nad glavom tačnije mesto koje im i pripada a to je gradski centar kulture

Bez obzira na to kuća Đorđevića ostaje tu gde jeste da svedoči o postojanosti jednog vremena i naroda. Posle rata je kulturnim institucijama koje su ostale bez prostorija, omogućila funkcionisanje u ograničenom formatu, a danas kada prati i beleži sva bitna istorijska dešavanja u prošloj i skorijoj istoriji ima jednu od najvažnijih kulturnih institucija. Mali i slobodoljubljivi narod, a to smo mi, voli da pamti, da se seća i obeležava značajne događaje ali i da se bori za slobodu koja se gradi i kroz nauku i kroz pomirenje i slogu među ljudima i nećemo dozvoliti da bilo ko ostane bez podrške i pomoći i da nam prave vrednosti i njihovo očuvanje budu iznad svega.

“Počeli smo sa angažovanjem stručnog kadra u muzeju i ostalim ustanovama kulture, da više radimo na aktivnostima kako bi usmerili sve mlade ljude ka pravim vrednostima. Da sačuvamo jezik, kulturu i svoj identitet možemo jedino očuvanjem kulturnih institucija”, dodao je Spirić i još jednom, uz napomenu da je važno da ostanemo jedinstveni , složni i živimo bez razlike, čestitao državni paznik.

Podsećajući na sadržaj ali i značaj izložbe koja je danas otvorena u Gradskom muzeju istoričar Jovan Aleksić je rekao da se radi o veoma vrednoj i nesvakidašnjoj postavci koja je uprilišena povodom Dana državnosti.

“Sreli smo se i okupili na Sretenje, dan kada se po narodnom verovanju sreću zima i proleće ali i kada se simbolično sreću i objedinjuju dva gorostasa, dva velikana, dva vožda Đorđe Petrović- Karađorđe i Miloš Obrenović. Vreme mi ne dozvoljava da danas iako zavređuje pažnju govorim o liku i delu ovih velikana, zato sam odabrao jedan prikladan citat Slobodana Jovanovića koji je na pitanje “U čemu je suštinski značaj Karađorđa i Miloša?” jednom prilikom odgovorio jednom rečenicom: “Karađorđe je bio sloboda, Miloš je bio država”!Doista je tako i bilo, borili su se i dokazali da ne umeju baratati samo oružjem nego su osnovali i prve srpske institucije, narodnu skupštinu i ministarstva”, između ostlog je rekao Aleksić podsećajući na istorijski značaj današnjeg dana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMKosovska MitrovicaDan državnostiSpirić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva