:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Decembar 27, 2020   15:45

0

257

Izložba tradicionalne nošnje i hrane iz Kosovskog Pomoravlja

Izložba narodne nošnje i tradicionalne kuhinje iz Kosovskog Pomoravlja otvorena je juče u Kulturno prosvetnom centru „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu, uz poštovanje epidemioloških mera protiv koronavirusa.

Kako kažu organizatori, cilj izložbe je podsećanje na naše bogato kulturno nasleđe i raznolikosti narodne nošnje, a pre svega „bošči“.

„Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću podstaći srpske porodice iz Kosovskog Pomoravlja i ohrabriti ih u cilju očuvanja i promocije našeg kulturnog blaga. Ovaj događaj je i svojevrsni poziv svim zainteresovanim građanima da narodnu nošnju koju ne koriste donesu u Dom kulture u Šilovu ili obaveste zaposlene kako bi je preuzeli i izložili ili barem pozajmili, fotografisali i uredno vratili, kaže direktor centra Mladen Stanković.

„Postoje ljudi koji ne koriste narodnu nošnju, a mogu da ih donesu ovde jer mi imamo želju da pored stalne postavke bošči sačuvamo sve one vredne premete koji su deo kulturnog nasleđa  s ovih prostora. Posebnu zahvalnost dugujem i predsedniku Privremenog organa opštine Gnjilane Saši Miloševiću koji je najavio veću podršku i ulaganja za očuvanje našeg kulturnog nasleđa i boljeg funkcionisanja Kulturno prosvetnog centra“ rekao je Stanković.

Na izložbi je prikazano više od pedeset različitih originalnih bošči iz Kosovskog Pomoravlja za sve generacije i razne povode, a bilo je i bošči koje datiraju iz polovine prošlog veka. Među najstarijim je i vunena bošča karakterstična po tome što su je nosile starije žene i to u svečanim prilikama.

Takođe, izloženi su i  primerci tradicionalne srpske narodne nošnje iz pomoravskog kraja: čakšire i jelek napravljen od čoje i košulja od pamuka, u narodu poznato kao klašnje  i autentični razboj na kojem se nošnja tkala.

Izvor: RTV Puls

KiMKosovsko Pomoravljeizložbatradicija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva