:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2015   12:05

0

129

Izložba o japanskim borilačkim veštinama

Na izložbi će biti prikazana istorija tradicionalnih japanskih borilačkih veština, od borbenih tehnika korišćenih na bojnom polju (buđicu) do modernih borilačkih veština koje za cilj imaju oblikovanje tela i duha (budo).

Istorija je predstavljena originalima i kvalitetnim reprodukcijama istorijskog naoružanja kao što su: lukovi, strele, samurajski oklopi, mačevi i slično, kao i kroz materijal i foto panele sa informacijama o popularnim borilačkim veštinama kao što su: kendo, džudo, kjudo, karatedo, sumo, naginata, šorinđi kempo, aikido i đukendo.

Izložba se sastoji iz dva dela: u prvom delu biće izožene reprodukcije i originali istorijskog oružja, kao što su lukovi i strele, oklopi, šlemovi kojima se prikazuje razvoj i promene japanskih borilačkih veština od 8. do 19. veka.

Kako mnogo drevnih vrsta oklopa i oružja nije odolelo zubu vremena ili su previše krhki za međunarodni transport, izložba sadrži i kvalitetne reprodukcije, koje živopisno prikazuju oklope i šlemove kao iz vremena kada su nastajali.

Drugi deo izložbe bavi se reorganizacijom buđucua u budo u 19. i 20. veku prikazujući kako je duh borilačkih veština još uvek deo svakodnevnog života Japanaca.

Devet budo udruženja izložiće odeću i opremu, kao što su bambus mačevi, štitnici, lukovi, strele i slično, koje koriste vežbači i studenti.

Izložba, koja će trajati do 26. avgusta, je realizovana zbog velikog interesovanja u inostranstvu za japansku borilačku kulturu, a cilj organizatora je da posetioci širom sveta kuda je ova izložba već gostovala, steknu saznanja o istoriji japanskih borilačkih veština, ljudskoj estetici i kreativnosti kao i o društvenoj istoriji Japana i načinu razmišljanja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva