:

:

TV Most

Foto: Nikolaj Drugi Romanov je sredinom 1915 preuzeo kom

clock

April 09, 2015   12:13

0

210

Izložba: Rusija u Prvom svetskom ratu

Prema rečima v.d. direktora Istorijskog muzeja Srbije Dušice Bojić izložbu "Rusija u Prvom svetskom ratu u filmskim hronikama, fotografijama i dokumentima" sa velikim uspehom predstavljena moskovskoj publici prošle godina kada je delegacija Muzeja boravila tamo i dogovorila da se izložba postavi i u Beogradu. U Moskvi je zabeležena poseta od 10.000 osoba čime su u Rusiji na dostojan način obeležili 100 godina od početka 1. svetskog rata. Bojić je čestitala Ruskoj federalnoj arhivskoj agenciji, Državnom arhivu Ruske federacije, Državnom muzejsko-izložbenom centru (ROSIZO) na ovoj izvanrednoj postavci.

Ambadador Čepurin je u kratkoj besedi naglasio da je Prvi svetski rat u kulturi sećanja ruskog naroda do nedavno bio potpuno zapostavljen.

Aleksandra Fulgosi je u ime Ministrastva za kulturu i informisanje u Vladi Republike Srbije je naglasila da je izložba sačinjena na osnovu autentičnog dokumetranog, retko prikazanog materijala, filmskih i fotografskih zapisa iz Velikog rata, a predstavljeni su i dokumenti od suštinske važnosti za razumevanje ovog sudbonosnog zbivanja koje je korenito oblikovalo istoiju 20. veka.

-Iako sam naziv ukazuje na to da je pažnja autora usmerena ka osvetljavanju ruske uloge u 1. svetskom artu , izložba je pre sveag posvećena njegovim milionskim žrtvama. Pred nama je bez ulepšavanja rekonstruisana palnetarana katastrofa iz druge decenije 20. veka, ipak sa isticanjem primera retke plemenitosti, koju su iskazivale an prvom mestu ruske žene iz raznih društvenih slojeva angažujući se u humanom i dobrotvornom radu, rekla je Fulgosi.

Ona je naglasila da su Rusi bili prisutni i na Balkanu,gde su pomagali Srbima, i u Francuskoj.

-Zamišljena po ugledu na pozorišni komad ili film izložba prati sled događaja od relativno bezbrižnog i prospritetsnog života uoči rata,preko apokaliptučnih sudara i razaranja, do epiloga kojimse konstatuje izmenjena slika sveta , nbaročito Evrope posle prelomnih zbivanja.Baveći seopštim sklopom događaja autori ne zaboravljaju detalj i pojedinca. Prepoznaćemo neočekivano Jesenjina, kao bolničara ruske oficirske bolnice i istovremeno susresti imena kćerki Lava Tolstoja i velikog hemičara mendeljejeva, zajedno sa imenima princeza carske loze u ulozi medicinsakih sestara, rekla je Fulgosi.

Izložba "Rusija u 1. svetskom ratu u filmskim hronikama, fotografijama i dokumentima”, kako ona ističe, govori na moderan i ubedljiv način o zajedništvu sudbine ruskog i srpskog naroda, nudeći istovremeno snažnu humanu i antiratnu poruku.

Izložba se kompoziciono sastoji od četiri glavna dela: "Mir", "Rat", "Glavni štab" i "Front" i zamišljena je u obliku klasičnog pozorišnog čina ili filma, koji sadrži prolog, glavnu radnju i epilog.

Kontekst izložbe je logično građen i istorijski je utemeljen - od dokonog života mirne Evrope i Rusije uoči rata - ka otkrivanju uzroka njegovog početka, reakcije ruskog društva na dešavanja, hronike vođenja borbenih dejstava na različitim frontovima i uloge Glavnog štaba vrhovnog glavnog komandanta u njima, porasta revolucionarnih raspoloženja, neuspeha na frontu...

Nekoliko desetina "tač-skrinova" postavljenih u prostoru doprineće temeljnijem upoznavanju sa realijama rata, dok će svojevrsna "reka vremena" prikazana na nekoliko velikih ekrana pružiti detaljnu predstavu o tome kako se rat odvijao.

Imajući u vidu da je Prvi svetski rat postao prvi rat u istoriji čovečanstva, čiji je vidljivi lik bio u potpunoj meri zabeležen u filmskim hronikama i na fotografijama, predočeni materijali, kao jedan od glavnih izvora, omogućiće posetiocima da vide svojim očimapraktično sve strane rata, tj. da doslovce "pogledaju ratu u oči".

Izuzetno retki arhivski dokumenti i fotografije, od kojih se većina prvi put pojavljuje pred domaćom javnošću, doprineće da se pronikne u najskrivenije tajne političke borbe ovog vremena, da se zaviri u život ruske carske porodice sakriven od tuđih pogleda i da se svojim očima vide sve strahote rata i junaštvo njegovih česnika.

Izvor: TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva