:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2015   12:05

0

159

Izmena opštinskih budžeta pre transfera novca

"ÄŒlanom 62 stav 5 Zakona o upravljanju javnim finansijama se predvidja da ukoliko skupština opštine ne uspe da usvoji budžet za novu fiskalnu godinu i ne preda ga ministru do 1. marta, onda se ne može izvršiti nijedna transakcija na ime te opštine do trenutka kada usvoji i preda ministru (finansija) ta dokumenta (budžet)", rečeno je u službi za odnose sa medijima Ministarstva finansija.

Pokrajinska vlada smatra da četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova nisu usvojile budžete shodno uredbama Ministarstva financija i zakonima koji su na snazi na Kosovu. Iz tih opština tvrde da su
budžeti u skladu sa zakonom, a da Priština vrši pritisak da se u budžet uključe i zdravstvo i prosveta što neće biti učinjeno pre eventalnog dogovora srpskih i kosovskih zvaničnika u Briselu.

ÄŒetiri opštine su usvojile budžete u iznosu od oko 70 miliona evra, dok im je prema propisima na snazi na Kosovu pripadalo nešto vise od osam miliona evra.

Prema Zakonu o upravljanju javnim finansijama predvidjeno je da vladin grant za opštine iznosi 10 odsto od ukupnog iznosa budžeta Kosova, što je 168 miliona evra za finansiranje svih opština na Kosovu.

Budžet Kosova je 1,682 milijardi evra.

U Prištini navode da su svojim odlukama o budžetu četiri opštine na severu tražile oko 47 odsto budžeta namenjenog za sve 33 opštine na Kosovu.

Prema zakonskim odredbama osnov za izračunavanje vladinog granta za svaku opštinu je broj stanovnika i površina opštine.

Pošto su Srbi sa severa Kosova bojkotovali popis stanovništva od 2013. godine, pokrajinska vlada je prema preporuci Kosovske statističke agencije prihvatila da na tom delu živi oko 45.000 stanovnika, što
je 2,5 odsto gradjana Kosova.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva