:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 25, 2024   18:56

0

63

Izrael bombardovao grad Gazu, više poginulih i ranjenih

Najmanje 10 Palestinaca je poginulo, a više od 50 ranjeno, u izraelksim napadima širom Pojasa Gaze, sa posebno snažnim udarima na naselja u gradu Gazi, prenela je palestinska novinska agencija Vafa. 

 

Navodi se da su zabeleženi i napadi u Kan Junisu, gde je stradao jedan civil. 

Izraelska policija je izvršila raciju u gradu Džanin, na Zapadnoj obali. Dve osobe su ranjene, a više Palestinaca je uhapšeno. 

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Bolnicama na severu nedostaju struja i gorivo

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorava da je situacija u severnom delu Pojasa Gaze katastrofalna zato što je onemogućen pristup humanitarnoj pomoći, prenosi Tajms ov Izrael.

Navodi se da bolnicama u severnoj Gazi nedostaju gorivo i struje što sprečava bezbedno skladištenje lekova i medicinske opreme u specijalizovinim frižiderima.

Ministarstvo zdravlja u Gazi ističe da je situacija na jugu palestinske enklave nešto bolja, jer je u južnom delu još uvek moguća isporuka paketa pomoći na granici sa Egiptom.

Abas se sastao sa jordanskim kraljem u Amanu

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu da se protivi izraelskim planovima za vojnu operaciju u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca.

Većina tih Palestinaca izbegla je u Rafu bežeći od borbi u ostalim delovima enklave, objavili su mediji na arapskom jeziku.

Abas i jordanski kralj su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima da se poveća količina humanitarne pomoći za Palestince u enklavi, posebno za njen severni deo.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno da se omogući sloboda veroispovesti za Palestince u džamiji El Aksa tokom predstojećeg Ramazana nakon što je prošle sedmice objavljeno da izraelska vlada razmatra ograničavanje broja ljudi kojima će biti dozvoljen pristup toj lokaciji tokom muslimanskog praznika. 

Izraelski ministar finansija protiv sporazuma iz Pariza

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič kaže da je protiv sporazuma o prekidu vatre i puštanju talaca i palestinskih zarobljenika, kao i svakok drugog dogovra u kojem će Hamas dobiti više od Izraela.

,,U zabludi smo u vezi sa ovim pregovorima. Sledeći dogovor bi trebalo da bude bolji za nas u odnosu na to koliko talaca će biti pušteno u zamenu za puštanje palestinskih terorista", rekao je Smotrič.

Naveo je da će glasati protiv bilo kakvog sporazuma koji je sličan nacrtu iz Pariza. 

Vašington: Došli smo do razumevanja osnovnih tačaka sporazuma o primirju

Sjedinjene Države, Egipat, Katar i Izrael "došli su do razumevanja osnovnih tačaka sporazuma o taocima i privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, piše Si-En-En. 

Pregovori o sporazumu su još uvek u toku, a Saliven je poručio da Kataru i Egiptu predstoje razgovori sa liderima Hamasa, koji bi takođe trebalo da prihvate tačke sporazuma.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva