:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2023   13:36

0

81

Izrael Hajom: U jeku antisemitizma u svetu Srbija demonstrirala podršku Izraelu

List Izrael hajom objavio je danas tekst u kome se uz puno superlativa govori o Srbiji i građanima Srbije, koji su, ističe se u  teškim vremenima po izraelski sport pokazali prijateljsko lice. 

Kako se navodi u tekstu, to prijateljstvo je protkano istorijskim razumevanjem prema jevrejskom narodu, kao i sopstvenom spoznajom žrtava terora i međunarodne izolacije, posebno kada se govori o Kosovu i Metohiji.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre oko tri godine okačio žutu traku na svoju kuću i poručio da Srbija staje na stranu Izraela u ratu protiv antisemitizma", podseća dopisnik Izrael Hajoma iz Beograda.

Pozitivna osećanja prema Izraelcima i sećanja na teške dane ratova u regionu, posebno protiv albanskih separatista na Kosovu i Metohiji, naročito su izražena među građanima Srbije koji saosećaju sa situacijom u Izraelu i životom Izraelaca pod pretnjom rata, terorizma i međunarodnog otpora, navodi izraelski dnevnik.

Podseća da je dan nakon početka rata sa Hamasom, predsednik beogradskog Partizana Ostoja Mijailović najavio je da će njegov tim biti spreman da ugosti Makabi iz Tel Aviva i pomogne izraelskim timovima u svemu što je potrebno tokom ovog teškog perioda.

Partizan je to prvi učinio, a već ove nedelje u Beogradu igraju i treniraju Makabi i Hapoel iz Tel Aviva i Hapoel iz Jerusalima, navodi list i dodaje da dok bi na mnogim mestima najradije izbegli "nevolje" da se ugoste Izraelci tokom napetog perioda, u Beogradu ne samo da su bili voljni da ugoste Izraelce, već su im dali i odgovarajuće garancije.

Ističe se da su lokalne vlasti Beograda i Vlada Srbije direktno uključeni u preuzimanje odgovornosti za prijem izraelskih sportskih timova u Beogradu i uprkos tome što se znalo da su u pitanju ozbiljne obaveze i složen zadatak za lokalne snage bezbednosti odlučno je prihvaćeno da se pomogne izraelskim sportistima.

"Imamo pozitivno mišljenje o Izraelu, tako da je prirodno da se naše vlasti dobrovoljno ponude da vam pomognu. Ovde znaju da bi, da je situacija obrnuta, Izraelci nama prvi pomogli", rekao je dopisnik lista iz Beograda.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić objašnjava da je autor teksta Jakov Meir, specijalni izveštač Israel hajom-a iz Beograda, i da je u tekstu naglasio inicijalnu ulogu predsednika KK i JSD Partizan Ostoje Mijailovića, kao i aktivnih uloga trenera jerusalimskog Hapoela, Aleksandra Džikića i ambasadora Izraela u Beograd, Jahel Vilana, koje su dovele do toga da sva tri vrhunska izraelska košarkaška kluba: Makabi i Hapoel iz Tel-Aviva, te Hapoel iz Jerualima igraju svoje međunarodne utakmice, a domaćeg prvenstva tokom ratnih dejstava naravno i nema, upravo u Beogradu.

Dodaje da je Meir, ne ulazeći nijednom rečju u međunarodna politička dešavanja po pitanju trenutnog rata na Bliskom istoku, sa posebnim respektom evocirao na isticanje žute zastave sa Davidovim štitom (zvezdom) na Palati Predsedništva, tokom održavanja Petog međunarodnog foruma o Holokaustu, 2020. u Jad vašemu od strane predsednika Republike, Aleksandra Vučića, time šaljući jasnu poruku solidarnosti u borbi protiv antisemitizma. 

"Ovo je doprinelo atmosferi u kojom su Vlada Srbije i Grad Beograd našli razumevanje za nevolju u kojoj su se našli izraelski sportski klubovi, za razliku od mnogih evropskih prestonica koje su preferirale da ovu glavobolju zaobiđu. Ovo je zahtevalo i visok nivo profesionalizma, kako bi se obezbedio neophodan bezbednosni okvir", rekao je Nikolić.

Nikolić ističe da je Israel hajom među najtiražnijim izraelskim časopisima na hebrejskom jeziku, posebno čitan i u oblasti sporta, a autor teksta renomirani novinar.

"Od posebne važnosti jeste i da je Meir naglasio izvanrednu sportsku infrastrukturu, koja može na adekvatan način da prihvati čak 3 dodatna kluba, nešto što opravdava epitet Beograda kao grada sporta", rekkao je on.

Izvor: T a n j u g

IzraelSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva