:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 22, 2019   9:22

0

244

Izrael otvorio novi aerodrom pored mora, Jordan protestuje

Na samo četiri kilometra od izraelsko-jordanske granice otvoren je novi aerodrom "Ramon", prvi civilni aerodrom otvoren posle sticanja nezavisnosti Izraela 1948. Susedni Jordan oštro protestuje navodeći da aerodrom narušava međunarodne principe suvereniteta.

Aerodrom, čijem otvaranju je prisustvovao i premijer Benjamin Netanjahu, predviđen je da primi do dva miliona putnika godišnje, prenosi Džeruzalem post.

Aerodrom vrednosti 500 miliona dolara, otvoren je na jugu zemlje, 18 kilometara od Eilata, uz glavni auto-put koji vodi severno od odmarališta na Crvenom moru i susedne jordanske luke Akaba. Ime je dobio po astronautu Ilanu Ramonu koji je poginuo 2003. godine, i njegovom sinu Asafu, koji je poginuo 2009. godine kada se srušio njegov borbeni avion F-16.

Kako se navodi, aerodrom će služiti i kao alternativa za sletanje velikih aviona sa aerodroma "Ben Gurion" Tel Avivu, u slučaju vazdušnih napada.

Izraelski ministar saobraćaja i obaveštajnih službi Izrael Kac rekao je prilikom otvaranja da će aerodrom pomoći gradu Eilatu u kome se beleži sve više turista.

Navodi se i da se prvi domaći letovi sa aerodroma očekuju u februaru, a kasnije u toku godine on će postati otvoren i za međunarodni saobraćaj.

Aerodrom ima pistu dugačku 3,6 kilometara i široku 45 metara, kao i parking za 16 aviona, devet velikih i širokih aviona koje koriste evropski niskobudžetni prevoznici, i četiri turbopropelerska aviona koji se koriste na domaćim letovima.

Aerodrom je udaljen 4,5 kilometara od jordanske granice, zbog čega je napravljena "pametna ograda" visoka 26 metara kako bi se zaštitili dolazni i odlazeći avioni od niza prekograničnih pretnji.

Zbog otvaranja aerodroma protestvovao je Jordan navodeći da bi novi aerodrom mogao da naruši vazdušni prostor te zemlje, prenosi Tajms of Izrael.

"Jordan odbacuje otvaranje aerodroma na trenutnoj lokaciji", rekao je direktor jordanske regulatorne komisije civilnog vazduhoplovstva Hajtam Misto.

Dodao je da aerodrom narušava međunarodne standarde koji se odnose na "poštovanje suvereniteta vazdušnog prostora i teritorije drugih zemalja".

Izvor: RTS

IzraelAerodrom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva