:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Februar 06, 2024   9:02

0

65

Izrael: Teroriste u Rafi čeka kraj; smenjen premijer Jemena

Rat Izraela i Hamasa – 123. dan. Izraelska vojska deluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu - u Kan Junisu i Rafi, gde su, kako kažu, glavna sedišta Hamasa. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte. Američki državni sekretar Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku, posetom Saudijskoj Arabiji.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da će izraelska vojska (IDF) doći do preostalih boraca Hamasa koji se kriju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u Rafi, i da ih, kako je naveo, "čeka ista sudbina kao i ostale teroriste".

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom Gaze gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambene objekte i džamiju u centralnoj Gazi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Kako navode, u napadima je ubijeno 27.478 Palestinaca, a ranjeno 66.835.

Olasio se i Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) i rekao da je gotovo pet odsto stanovništva Pojasa Gaze ubijeno, ranjeno ili nestalo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku posetom Saudijskoj Arabiji. Tokom turneje koja će trajati do 8. februara, posetiće i Egipat, Katar, Izrael i Zapadnu obalu.

Tokom jučerašnjeg dana IDF je sproveo nove racije na Zapadnoj obali, uhapšena su 33 Palestinca.

Oštećen brod u napadu Huta u Jemenu, SAD: Uništena dva drona

Američka vojska saopštila je da je izvela udar na dve bespilotne letelice Huta u Jemenu, prenosi Tajms of Izrael.

“Utvrđeno je da eksplozivne letelice predstavljaju neposrednu pretnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima u regionu“, navodi Centralna komanda SAD u objavi na Iksu.

U međuvremenu, teretni brod u britanskom vlasništvu oštećen je u napadu dronom kod Jemena koji drže pobunjenici, saopštila je kompanija za pomorsku bezbednost, što je poslednji u desetinama incidenata u Crvenom moru.

Brod pod zastavom Barbadosa je ”pretrpeo manju štetu na lučkoj strani“, saopštila je britanska kompanija "Ambrej", dodajući da nema povređenih.

Predsednički savet Jemena smenio premijera

Međunarodno priznati predsednički savet Jemena smenio je premijera, neočekivan potez koji dolazi u trenutku kada koalicija predvođena SAD gađa mete pobunjenika Huti koje podržava Iran.

Dekretom Saveta za novog premijera imenuje ministar inostranih poslova Ahmed Avad Bin Mubarak, koji je blizak Saudijskoj Arabiji. On je zamenio Maen Abdulmalik Saeda, koji je premijer Jemena od 2018.

Foto: AP

Savet nije naveo razlog za rekonstrukciju.

Jemen je uvučen u građanski rat od 2014. godine, kada su Huti zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa.

UN: Izraelske naredbe za evakuaciju pokrivaju dve trećine Pojasa Gaze

Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada pokrivaju dve trećine teritorije, ili 246 kvadratnih kilometara, kažu humanitarni posmatrači Ujedinjenih nacija.

U pogođenom području živelo je 1,78 miliona Palestinaca, ili 77 odsto stanovništva Gaze, pre nego što je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, izazvan razornim napadom Hamasa na južni Izrael.

Na početku rata, izraelska vojska je počela da govori Palestincima u severnoj polovini teritorije da napuste svoje domove kako bi se sklonili s puta eventualne kopnene borbe.

Tokom rata, naredbe za evakuaciju su se na kraju proširile na delove juga, uključujući grad Kan Junis i okolna područja, trenutno žarište izraelske kopnene ofanzive.

Egipat sledeća stanica Blinkenove bliskoitočne turneje

Američki državni sekretar Antoni Blinken stiže u Egipat u okviru krizne turneje po Bliskom istoku u kojoj se traži novo primirje i trajni kraj rata između Izraela i Hamasa.

Foto: AFP

U Kairu, Blinken treba da se sastane sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, dan nakon razgovora u Rijadu sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

Ovo je Blinkenovo peto putovanje u region od oktobra, a posle Egipta putuje u Izrael i Katar.

Izvor: RTS, TV Most

IzraelHamasJemenBlinken
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva