:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Decembar 01, 2023   9:58

0

57

Izraelska vojska obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

Vojska je potom navela da njeni borbeni avioni izvode talas vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze i da će uskoro objaviti detalje o tim napadima.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da je presrela raketu lansiranu iz Gaze rano jutros nakon što su se aktivirale sirene za vazdušni napad u izraelskim zajednicama, preneo je Rojters.

Izraelska javna televizija Kan navela je da je to prvi napad na Izrael otkako je počelo primirje sa Hamasom 24. novembra.

Nekoliko eksplozija i pucnjava čule su se rano jutros u severnoj Gazi, javila je novinska agencija Šehab za koju se smatra da je bliska Hamasu.

Drugi mediji povezani sa Hamasom javili su da dronovi preleću iznad grada Gaze.

Nijedna strana nije najavila produženje primirja. Nije bilo komentara Hamasa, niti preuzimanja odgovornosti za lansiranje rakete, preneo je "Gardijan".

Sedmodnevno primirje između Izraela i Hamasa isteklo je jutros, a u četvrtak razmenjeno je osam talaca za 30 palestinskih zatvorenika i ušlo je više humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Hamas: Izraelska vojska napala severozapad Pojasa Gaze

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je izraelska vojska izvršila napad vojnim vozilima na severozapad Pojasa Gaze nekoliko minuta nakon što je jutros prekinuto jednonedeljno primirje između Izraela i Hamasa.

U saopštenju se navodi da je Izrael obnovio i vazdušne napade na tu oblast Pojasa Gaze, preneo je Si-En-En.

Netanjahu: Nastavkom borbi Izrael posvećen postizanju svojih ciljeva u ratu

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da je nastavkom borbi Izrael posvećen postizanju svojih ciljeva u ratu.

Islamski džihad napao izraelske gradove i naselja

Brigade Al Kuds, oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, saopštile su da su jutros napale izraelske gradove i naselja kao odgovor, kako su naveli, na zločine protiv njihovog naroda, navodi se u saopštenju te grupe.

Hamas: U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijeno više od 30 Palestinaca

Više od 30 Palestinaca ubijeno je jutros, a na desetine je ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters.

Prethodno su ministarstvo zdravlja i bolnički izvori saopštili da je osam Palestinaca poginulo u izraelskim napadima na sever i jug Pojasa Gaze.

Katar: Nastavljaju se pregovori o obnavljanju primirja

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da su u toku pregovori sa Izraelcima i Palestincima o obnavljanju sedmodnevnog primirja koje je, kažu, propalo preko noći.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da izraelsko bombardovanje Gaze, koje je nastavljeno rano u petak, komplikuje njegove napore posredovanja.

IDF bacao letke u Kan Junisu, poziva Palestince na evakuaciju u Rafu

Izraelske odbrambene snage (IDF) bacale letke u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze u kojima se stanovnicima poručuje da se evakuišu na jug u Rafu, upozoravajući da je Kan Junis nebezbedan, kažu Palestinci.

IDF je objavio novu mapu Pojasa Gaze po kojoj je on podeljen na stotine zona, a stanovnici će biti upozoreni na mesta aktivnih borbi, preneo je "Tajms of Izrael".

Od Palestinaca IDF traži da obrate pažnju na svoja područja i prate buduća ažuriranja vojske.

Kako se navodi, vojska bi mogla da koristi tu mapu da pozove Palestince iz određenih oblasti da se evakuišu kada se kopnena ofanziva IDF proširi na jug Pojasa Gaze, umesto da zahteva masovnu evakuaciju kao što je to bilo u severnom delu enklave.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva