:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Februar 12, 2024   8:04

0

47

Izraelska vojska oslobodila dva taoca u Rafi

Nastavljaju se borbe širom Pojasa Gaze, a u izraelskim udarima na Rafu ubijeno je na desetine Palestinaca. Izraelska vojska oslobodila dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele sinoć u Rafi na jugu pojasa Gaze. Zdravstvene vlasti u palestinskom gradu Rafa saopštile da je u izraelskim bombardovanjima od juče ubijeno više od 100 civila, među kojima ima žena i dece, a da je nekoliko stotina osoba ranjeno.

Izraelska vojska oslobodila je dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele sinoć u Rafi na jugu pojasa Gaze.

Taoci su prevezeni u bolnicu Šeba u centralnom Izraelu, gde su pregledani i ustavnovljeno je da su dobro.

Dvojica oslobođenih talaca Fernando Simon Marman i Luis Har su emigrirali u Izrael iz Argentine, što je potvrdio argentinski predsednik Havijer Milei, koji se na društvenoj platformi X zahvalio izraelskim odbrambenim snagama, Šin Bet i izraelskoj policiji na uspešnoj akciji oslobađanja.

Taoci su oteti 7. oktobra prilikom upada Hamasa na jug Izraela, kada su pripadnici te palestinske militantne grupe ubili oko 1.200 ljudi, mahom civila, a oko 200 oteli i odveli u Gazu.

Prema internom izveštaju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koji je prošle nedelje citirao Njujork tajms, više od petine preostalih talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze je mrtva.

Prema podacima IDF, preminula su najmanje 32 taoca od preostalih 136.

Hamasovo oružano krilo, Brigade al Kasam juče su saopštile da su u izraelskim napadima u proteklih 96 sati stradala dva izraelska taoca, a osam ih je teško ranjeno.

Vafa: U izraelskim vazdušnim napadima na Rafu poginulo više od 100 civila

Zdravstvene vlasti u palestinskom gradu Rafa saopštile su da je u izraelskim bombardovanjima od juče ubijeno više od 100 civila, među kojima ima žena i dece, a da je nekoliko stotina osoba ranjeno, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Palestinski Crveni polumesec naveo je da je Izrael izveo jake vazdušne napade, uglavnom na centar grada i da su pogođeni stambeni delovi u blizini sedišta te palestinske organizacije.

Direktor bolnice Kuvajt u Rafi, Suhaib al-Hams, izjavio je da je bolnica puna teško ranjenih i da nema dovoljno lekova i medicinske opreme.

Lokalni izvori navode da su izraelski avioni izveli oko 40 napada, a da su na meti bile brojne kuće i džamije, gde se nalaze raseljene osobe.

Vazdušni napadi su praćeni intenzivnim artiljerijskim granatiranjem i napadom sa mora na Rafu, a na meti su bile i oblasti u blizini granice sa Egiptom, ističe palestinska novinska agencija.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva