:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 04, 2023   14:53

0

53

Izraelske snage i Hamas vode borbe širom Pojasa Gaze

Izraelske kopnene snage sukobljavale su se sa borcima Hamasa širom Pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska i pružila do sada najjasniju potvrdu da je počela planirana kopnena ofanziva na jugu te palestinske enklave prepunom izbeglica.

Istovremeno, palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da su se njeni borci sukobili sa izraelskim trupama na oko dva kilometra od grada Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Stanovnici tog grada, drugog po veličini u Pojasu Gaze, od kojih su se mnogi doselili da bi pobegli od izraelsko-palestinskog sukoba, potvrdili su da se može čuti tenkovska paljba izražavajući bojazan od nove izraelske kopnene ofanzive.

Rano jutros mediji pod kontrolom Hamasa su preneli da su prema informacijama iz hitnih službi, tri radnika hitne pomoći poginula u izraelskom udaru na severni deo grada Gaze.

Dvoje poginulih u racijama i sukobima na Zapadnoj obali

Palestinski i izraelski mediji izveštavaju o racijama koje su izvele izraelske snage i sukobima na Zapadnoj obali.

Izraelski vojnici su ubili dve osobe u Kalkilji, saopštila je izraelska radio mreža GLZ radio.

Izraelske trupe uhapsile su 16 Palestinaca u Daši i najmanje jednu osobu u Kalkilji, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Još devetoro je uhapšeno u Dženinu i šest u Jerihonu, navodi agencija.

Izrael tvrdi da je likvidirao komandanta Hamasovog bataljona Šati

Izrael tvrdi da je u izraelskom vazdušnom udaru u nedelju "eliminisan" komandant Hamasovog bataljona Šati, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari na nedeljnoj konferenciji za novinare.

Navodi se da je ubijeni komandant bio odgovoran za izvođenje racija na izraelsku teritoriju u napadu 7. oktobra, rekao je Hagari, prenosi Si-En-En.

"Prema obaveštajnim podacima izraelske vojske (IDF) borbeni avion IDF je pogodio i ubio Haitama Kuvadžarija, komandanta Hamasovog bataljona Šati. Pod njegovom komandom, Hamasovi teroristi su izvršili smrtonosni napad na jug izraelske teritorije 7. oktobra", navodi se zajedničkom saopštenju IDF-a i Izraelskih bezbednosnih agencija koje je usledilo nakon konferencije za novinare. U saopštenju se takođe navodi da je Kuvadžarai "komandovao Hamasovim snagama koje se bore protiv vojnika IDF u oblasti Šati".

Premijer Katara sa Blinkenom, istakao potrebu za prekidom vatre na Bliskom istoku

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani istakao je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom potrebu za deeskalacijom i primirjem u Pojasu Gaze, javila je državna novinska agencija te zemlje.

Katarski premijer je tokom razgovora u nedelju još jednom ponovo potvrdio posvećenost Katara tekućim naporima usmerenim na vraćanje mira u region, prenosi Si-En-En.

On je takođe izrazio zabrinutost da će nastavak sukoba u Pojasu Gaze nakon humanitarne pauze otežati posredničke napore i pogoršati humanitarnu krizu.

Al-Tani je naveo da Katar osuđuje sve oblike gađanja civila, posebno žena i dece, i istakao da su akcije poput tih, uključujući politiku kolektivnog kažnjavanja, neprihvatljive u bilo kojim okolnostima.

On je zatražio hitno otvaranje humanitarnih koridora kako bi bilo osigurano  bezbedno dostavljanje pomoći Palestincima pogođenim sukobom Izraela i Hamasa.

Katar je prošlog meseca posredovao u dogovoru Izraela i Hamasa o privremenom primirju koje je isteklo u petak ujutro. 

Izrael osnovao komisiju za ispitivanje sudbine neoslobođenih talaca

Dok Izrael kroz indirektne pregovore i sprovođenjem vojnih akcija pokušava da vrati taoce koji su u zatočeništvu palestinskih militanata, izraelske vlasti neke od nestalih proglašavaju "mrtvim u zatočeništvu", koristeći ovu formulaciju koja je smišljena da se porodicama otetih pruži bilo kakvo okončanje neizvesnosti i iščekivanja.

Tročlana medicinska komisija je proučavala video snimke napada Hamasa izvedenog 7. oktobra i donosila je zaključke na osnovu znakova smrtonosnih povreda među otetima i iskaza svedoka koji su oslobođeni tokom doskorašnjeg primirja, prenosi Rojters.

"To može biti dovoljno da se utvrdi da li je talac preživeo ili ne, iako ne postoji lekarska potvda o smrti nekog od talaca koje Hamas nije oslobodio", izjavila je Hagar Mizrahi, zvaničnica ministarstva zdravstva koji je na čelu nadležne komisije.

U intervjuu za izraelski Kan radio Mizrahijeva je rekla da utvrđivanje smrti nikada nije laka stvar, "a još manje je u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo".

Najmanje 60 Palestinaca uhapsile izraelske snage na Zapadnoj obali

Najmanje 60 Palestinaca uhapšeno je tokom noći na okupiranoj Zapadnoj obali tokom racija koje su sprovele izraelske snage u gradovima Kalkilija, Jerihon, Dženin i Tulkarem, javila je Al Džazira.

Kako se navodi, najmanje 30 oklopnih vozila raspoređeno je u Dženinu nakon racije u zoru, javila je televizija. Pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Vafa, televizija je prenela da su izraelski snajperisti raspoređeni na krovovima kuća i drugih objekata i da izviđački avion nadleće iznad njih.

Agencija je na platformi X objavila snimak za koji kaže da se na njemu vidi kako se dim izvija u Dženinu nakon što su izraelske trupe gađane "eksplozivnim napravama", preneo je Gardijan.

Međunarodna organizacija rada: Skoro 400.000 Palestinaca izgubilo posao zbog rata

Skoro 400.000 Palestinaca je izgubilo posao zbog rata, ili su im zamrznute plate nakon što su izraelske vlasti ukinule radne dozvole i uvele stroga ograničenja na bezbednosnim prelazima, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije rada Ujedinjenih nacija (UN ILO).

Prema prvim procenama ILO, otprilike 182.000 stanovnika Gaze koji rade u Izraelu i izraelskim naseljima je prestalo da dolazi na posao, dok je oko 24 odsto zaposlenih na Zapadnoj obali takođe izgubilo posao, što je ukupno oko 208.000 ukinutih radnih mesta nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Hani Musa, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzeit na Zapadnoj obali, rekao je da je ovo deo "izraelskog kolektivnog kažnjavanja Palestinaca" zaposlenih u palestinskim samoupravnim ustanovama kojima zarade nisu isplaćene jer Izrael nije obezbedio potreban novac.

Prema privremenim mirovnim sporazumima, izraelski ministar finansija ima poslednju reč u redovnim mesečnim transferima novca za palestinsku samoupravu (PA). PA je obično u mogućnosti da isplati svoje zaposlene, što nije mogla da uradi u oktobru kada je Izrael odbio da izvrši transfere namenskih sredstava.

Borelj: Rešenje sukoba može biti samo političko, bazirano na dve države

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj saopštio je danas da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahijanom i da rešenje sukoba u Gazi može biti samo bazirano na dve države.

"Razgovarao sam sa Amirom Abdolahijanom o situaciji u Gazi i na Zapadnoj Obali. Rešenje može biti samo političko, bazirano na dve države. Moramo da sprečimo bilo kakvo regionalno širenje sukoba. Apelovao sam na Iran da iskoristi svoj uticaj i aktivno radi na izbegavanju bilo kakve dalje eskalacije u regionu", istakao je Borejl na platformi X.

Iran je u nedelju upozorio na "izraelsku ratnu ekspanziju" u regionu ukoliko, kako navode iz Teherana, "izraelska vojska nastavi da čini ratne zločine nad Palestincima" u opkoljenom Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali.

Abdolahijan se oglasio nakon razgovora sa Boreljom o izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Irana.

"Ako se ne zaustave ratni zločini koje izraelski režim čini u Gazi i na Zapadnoj obali, obim rata u regionu će se verovatno produbiti i proširiti", poručio je Abdolahijan, prenela je Anadolija. Naglasio je potrebu da se što pre zaustave izraelski napadi na Gazu. Dodao je da Iran odbacuje "planove Izraela da nasilno ukloni Palestince sa njihove teritorije".

Vafa: Više od 30 osoba, od kojih su većina deca, ubijeno u izraelskim napadima

Više od 30 Palestinaca, od kojih su većina deca, ubijeno je danas u izraelskim vazdušnim napadima istočno od grada Gaze, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Kako se navodi, izraelski ratni avioni bombardovali su desetine domova u naseljima Al-Zajton i Al-Šujaija, a u tim napadima ima i ranjenih.

Crveni polumesec saopštio je da je dobrovoljac te organizacije bolničar Osama Tajeh (37) ubijen nakon što je odbio da napusti sever Pojasa Gaze i da se evakuiše ka jugu, a da je još jedan povređen.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva