:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Decembar 09, 2023   10:12

0

90

Izraelski ambasador pri UN zahvalio Bajdenu za ulaganje veta u Savetu bezbednost

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na tome što su SAD u Savetu bezbednosti UN uložile veto na rezoluciju u kojoj je tražen prekid vatre u Pojasu Gaze.  

Erdan je u objavi na mreži X  zahvalio Bajdenu zato što je, kako je naveo,  "čvrsto stao" na stranu Izraela i dodao da su SAD "pokazale svoje vođstvo i vrednosti".

Ambasador Izraela kritikovao je Ujedinjene nacije, ocenjujući da je, kako je naveo, "neverovatno" da su UN zauzete debatom o rezoluciji koja će, prema njegovim rečima, "omogućiti teroristima Hamasa da ostanu na vlasti u Gazi", te da ne osuđuju Hamas niti pozivaju na oslobađanje talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

"Prekid vatre će biti moguć samo nakon povratka svih talaca i uništenja Hamasa", smatra Erdan.

SAD su u petak stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi, Velika Britanija je bila uzdržana, dok je preostalih 13 članica tog tela glasalo za.

Foto: AFP

Ministar spoljnih poslova Izraela optužio Gutereša da je stao na stranu Hamasa

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se, kako je naveo, "svrstao na stranu Hamasa u pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

"Pozivanje na Član 99, koji nije korišćen za rat u Ukrajini ili građanski rat u Siriji je još jedan primer Gutereševog pristrasnog i jednostranog stava", napisao je Koen na mreži X.

Prema njegovoj oceni, poziv na prekid vatre "sramoti poziciju" generalnog sekretara" i predstavlja "Kainov znak" na UN.

Izraelski ministar je ponovio da bi prekid vatre u ovom trenutku sprečio uništenje palestinske militantne grupe Hamas, koji čini ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, i omogućilo joj da nastavi da vlada u Gazi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije ove nedelje prvi put se pozvao na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, koji omogućava šefu UN da skrene pažnju Savetu bezbednosti na svako pitanje koje, prema njegovom mišljenju, može da ugrozi očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti i upozorio na "humanitarnu katastrofu" u Gazi, pozivajući na prekid vatre.

Izvor: T a n j u g, TV Most

IzraelSB UNSADveto
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva