:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 12, 2019   18:37

0

225

Izveštaj EK o napretku i pred Odborom za evropske integracije

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije predstavljen je članovima Odbora za evropske integracije, a šef delegacije EU Sem Fabrici je u parlamentu ponovio da je Srbija u ekonomskom smislu napredovala, ali da je neophodno da pojača reforme u oblasti demokratije i vladavini prava.

Fabrici je predstavljajući izveštaj rekao da se u njemu na dva mesta pominje parlament, i to u vezi sa zakonodavnom i nadzornom ulogom.

"Nema potrebe za izmišljanjem stvari, već treba da se nastavi sa reformama", rekao je Fabrici na sednici Odbora, na kojoj su poslanici Srpske radikalne stranke njegovo obraćanje doveli u pitanje.

Aleksandar Šešelj je rekao da se predstavnici stranih zemalja obraćaju na posebnim sednicama parlamenta i da ne učestvuju u radu odbora Narodne skupštine.

"Ako smo mi Fabriciju ukazali gostoprimstvo, ne znači da ima pravo da se obrati", rekao je Šešelj, a predsednik Odbora Nenad Čanak (LSV) mu je objasnio da je Fabrici pozvan da pojasni izveštaj i da ima pravo po Poslovniku da se obrati poslanicima.

Kako je naveo Fabrici, Evropska komisija je procenila da treba da se stvori prostor za smislene debate, za bolji partijski dijalog, te da treba da se sprovedu preporuke OEBS-a koje se tiču izbora.

"Postoji čitav niz pitanja gde je Komisija bila vrlo jasna. Jedan deo se odnosi na hitne procedure. Pre nekoliko dana je predsednica skupštine javno dala izvesna obećanja da će se unaprediti rad skupštine. Treba omogućiti svima koji su deo parlamenta, da bez ozbira da li su većina ili manjina, učestvuju u smislenoj debati", rekao je Fabrici.

"Srbija ide napred ali morate da radite više" 

Šef delegacije EU je ponovio da je parlament mesto gde demokratija treba da se ostvaruje.

Fabrici je, takođe, poručio da komentare u izveštaju treba gledati sa "faktičkog stanovišta bez političke motivacije".

"Mi ne zauzimamo ničiju stranu. Izveštaj pravi fotografiju stanja i to znači da Srbija ide napred, ali isto tako poruka kaže da morate da radite više, da ostvarite bolji napredak. To je snažno ohrabrenje koje je sadržano u izveštaju i to treba da imate na umu", rekao je Fabrici.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz kaže da su navedeni problemi koji se odnose na skupštinu trivijalni i da tu ne leži srž problema i dodaje da je potreban novi zakon o poslanicima, kao i dominantan uticaj skupštine u društvu.

Šormaz je odbacio navode da opozicija nije mogla da govori u parlametu i kao primer naveo poslanike Dveri koji su, kaže, kada se pojedinačno sagleda, više govorili od naprednjaka.

On je rekao da je zadovoljan radom Vlade Srbije i dodao da se nada da će EU omogućiti Srbiji da brže otvara poglavlja.

Aleksandar Šešelj je ponovo zatražio reč, rekavši da je "slika i prilika" odnosa vlasti i EU današnja sednica odbora na kojoj predstavnik EU "drži predavanje na engleskom i pušta crtane filmove", a poslanici većine "hvataju beleške".

Upitao je kako većina nije znala da su njihovi amandmani loši za demokratsku praksu, dok im nije rekla EU i u tom smislu upitao da li EU treba da predsedava Skupštinom Srbije.

"Mislim da treba da uputimo Evropskoj uniji zahtev da preuzmu predsedavanje, pošto je očigledno trebalo da dođe diktat iz inostranstva da nam oni pokažu šta su parlamentarizam i demokratija", rekao je Šešelj.

Dodao je i da EU traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, kao i da je posle izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona jasno da se EU neće širiti.

Čanak ga je pozvao da "predlog o predsedavanju EU Skupštini Srbije uputi nadležnom odboru i da to ide na razmatranje", jer, kako kaže, demokratija tome služi.

Iz Evrope stižu konfuzne poruke 

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je konstatovala da u izveštaju o napretku za 2019. godinu stoji da Srbija nije primenila preporuke OEBS-a i pitala, s obzirom da je o izbornom procesu bilo reči i 2015. godine, šta nas je to sprečilo da ih primenimo.

"Možete da govorite o tome šta EU još nije stavila u izveštaj, ali je ishod toga - ništa. Ili, možemo da sednemo da razgovaramo o tome zašto se preporuke ponavljaju. To nije do Evropske unije. Do nas je. I na nama je da odlučimo", rekla je Čomić.

Ona je dodala da ako nastavimo ovako možemo da propustimo šansu i da svake godine konstatujemo jedno isto.

"Mi smo u analizama izvestaja davno seli u pogrešan voz i onda je svaka stanica pogrešna. Sada je na nama odluka da izađemo iz pogresnog voza. Ako bismo u izveštaju za sledeću godinu ostali bez opaski o preporukama OEBS-a, o radu skupštine, o ugrožavanju prava izražavanja, onda bismo izašli iz tog pogrešnog voza", rekla je Čomićeva.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je na sednici odbora da je on zabrinut, jer, kako kaže, u izveštaju nema perspektive, te podsetio da je Srbija za pet godina otvorila 16 poglavlja.

Jovanović je naveo da izveštaj i vlast i opozicija predstavljaju kao pobedu, te da je evropska orjentacija u Srbiji slabija nego ikada, između ostalog, i zbog konfuznih poruka koje stižu iz Evrope.

Kada je reč o bojkotu plenuma, Jovanović koji inače učestvuje u radu, kaže da je veća opozicija Vučiću od mnogih koji danas nisu u parlamentu i da on u njemu sedi, ne zato što je oduševljen atmoferom, već zato što ne želi da društvu oduzme parlament.

Izvor: Танјуг

EKFabriciJoksimovićOdbor za evropske integracije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva