:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2021   10:28

0

193

Izveštaj: Sukob kotorskih klanova pretnja za turiste u Crnoj Gori

Rizik za turiste i strane firme u Crnoj Gori je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, “kavčani” i “škaljarci”, navodi se u bezbednosnom izveštaju kompanije “Krisis24”, piše podgorički list Dan.

U dokumentu se ocenjuje da situaciju sa švercom u Crnoj Gori pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima.

“Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, “kavčani” i “škaljarci”, piše u izveštaju.

Kako se navodi, važan rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća, turiste i putnike je i sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je velika većina njegovih oblika nenasilna.

Ističe se da korupcija predstavlja glavni problem za preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, a napredak u borbi protiv korupcije i dalje je nedovoljan.

Prema navodima iz izveštana, ostale prepreke za poslovanje uključuju neefikasnu birokratiju i nedostatak radne snage u različitim sektorima.

"Primeri industrijskih poduhvata su relativno retki, a ekonomski pad zbog virusa korona i njegovih efekata verovatno će povećati rizike od štrajka radne snage u narednim mesecima, posebno u turizmu, transportu, rudarstvu i teškoj industriji", kaže se u dokumentu.

Ocenjuje se da je kvalitet opšte infrastrukture adekvatan, ali da su potrebne opsežne nadogradnje kako bi se Crna Gora takmičila sa razvijenijim evropskim zemljama.

Kako se navodi u izveštaju, u Crnoj Gori su prisutna i lica koja su učestvovala u sukobima u Siriji i Iraku.

“Mala salafistička zajednica prisutna je u Crnoj Gori, a jedan broj njenih članova putovao je u Siriju i Irak da bi se borili za različite islamističke naoružane grupe koje tamo deluju. Međutim, ove osobe nisu ukazale na nameru da izvrše terorističke napade na crnogorskom tlu”, stoji u bezbednosnom izveštaju kompanije “Krisis24".

Izvor: Танјуг

Crna Goraturizamkriminal
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva