:

:

TV Most

clock

April 16, 2021   11:58

0

57

Izveštaj: Zločini nad Srbima nikada nisu priznati

U Sarajevu je tokom rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a 1.700 ih je teško ranjeno, navodi se u izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i zaključuje da zločini nad Srbima nikada nisu kvalifikovani kao ratni ili kao zločini protiv čovečnost i kao genocidna dela.

Komisija, koja je formirana po nalogu Vlade Republike Srpske, konstatuje da dve trećine mrtvih i ranjenih nisu imale veze s ratnim dejstvima, već sa zločinačkim delima, pišu današnje Večernje novosti.

"U Sarajevu je bilo 211 logora i mesta zatočenja Srba. Na hiljade ih je zatvoreno bez jasnog povoda, a zatvorenici su pretrpeli najteže nasilje, isključivo zbog nacionalnosti", navodi se u rezimeu i dodaje da je prijavljeno 800 nestalih Srba na području grada Sarajeva, koji je bi pod kontrolom SDA.

Kako se navodi, do danas nije pronađeno 260 Srba, a pretpostavlja se da je broj nestalih i veći, jer su ubijene čitave porodice, kao i da oni koji su preživeli nisu mogli da prijave nestanke.

"Institucije predvođene bošnjačkim zvaničnicima iz SDA uložile su ogromne napore da prikriju zločine počinjene nad srpskim građanima", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su Srbi bili u dvostrukoj blokadi, unutrašnjoj i spoljašnjoj - prva je pratila liniju razgraničenja bošnjačkih i srpskih snaga i uticala je na sve stanovnike, a druga, neprobojnija blokada, koju su postavile bošnjačke snage, bila je usmerena isključivo na Srbe.

Na taj način je svu humanitarnu pomoć kontrolisala bošnjačka SDA koja je, u podeli, diskriminisala Srbe, zbog čega je ocenjeno da je UNHCR postao "de fakto" dobavljač za muslimane i bošnjačku vojsku, prenose Novosti.

Pojašnjava se da je SDA regrutovala i naoružala ključne aktere kampanje terora krajem 1991. godine, pripadnike organizovanog kriminala, osuđenike, silovatelje i narkomane, koji su puštani iz zatvora zahvaljujući amnestiji Alije Izetbegovića.

Jedan od specifičnih aspekata kampanje terora bilo je stvaranje ogromne mreže privatnih zatvora u kojima su počinjena najgora zlodela, piše u izveštaju i dodaje se da je tome prethodila kampanja diskriminacije i demonizacije Srba koji su bili potisnuti i isključeni kao građani i čiji životi nisu bili važni.

"Mediji i nevladine organizacije igrali su veliku ulogu u kampanji demonizacije širenjem lažnih informacija i fokusiranjem pažnje i saosećanja isključivo na vrlo stvarne patnje muslimana, pritom potpuno ignorišući patnju Srba", piše u izveštaju.

Izveštaj je objavljen na veb stranici www.incomfis-sarajevo.org, sadrži 1.250 stranica i podeljen je u sedam poglavlja.

Izvor: Танјуг

BiHzločini nad Srbima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?