:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2019   14:50

0

44

J. Joksimović učestvovala na IDU Forumu u Vašingtonu

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na godišnjem Forumu i izvršnom sastanku Međunarodne demokratske unije (IDU) u Vašingtonu.

U jeku izborne trke za novembarske američke predsedničke izbore 2020. godine, IDU je u Vašingtonu okupila političke predstavnike više od 80 političkih partija desnog centra iz preko 50 zemalja, među kojima je učešće uzela i SNS kao punopravna članica IDU. Na Forumu su pokrenute brojne teme od međunarodnog interesa, te je diskutovano o aktuelnostima po pitanju Bregzita i definisanju budućih odnosa Velike Britanije i Evropske unije, o politici globalne migracije, aktuelnim dešavanjima u Latinskoj Americi, o slobodnoj trgovini, populizmu, geopolitici i dr.

Joksimović je učešće na Forumu iskoristila da se sa sastane sa predstavnicima Kongresa SAD, sa predstavnicima različitih instituta koji sprovode međunarodne političke programe, članovima predsedništva IDU i kolegama iz sestrinskih partija iz celog sveta. Takođe, Joksimović se susrela sa sekretarom za saobračaj SAD Elejn Čao, zamenikom pomoćnika predsednika Donalda Trampa i direktorom Kancelarije za politička pitanja u Beloj kući Brajanom Džekom, poslanikom nemačkog Bundestaga i koordinatorom za transatlantsku saradnju u ministarstvu inostranih poslova SR Nemačke Peterom Bajerom, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom i sa državnim ministrom za porodicu, omladinu i međunarodna pitanja u Vladi Mađarske Katalin Novak.

Sagovornike je izvestila o rezultatima sveobuhvatnih reformi, napretku u procesu evropskih integracija i ekonomskim uspesima koje je SNS predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem ostvarila u prethodnom periodu.

“Natpolovična podrška naših građana daje legitimitet da nastavimo dalje sa uspešnom, pre svega stabilnom i konstruktivnom ulogom kako u regionalnoj tako i u evropskoj politici, da obezbedimo održivo ekonomsko okruženje atraktivno za investicije i da primenimo ekonomske mere koje obezbeđuju dugoročni rast, a sve s ciljem pružanja boljeg danas i još boljeg sutra za naše građane”, istakla je Joksimović. Izvestila je takođe da je Srbija u trećem kvartalu 2019. godine imala privredni rast od 4,7 odsto, a da je stopa nezaposlenosti pala na 9,5 odsto, što je predstavlja rezultat ozbiljnog, posvećenog i odgovornog rada, i dovoljni je osnov da dalje ulažemo u poboljšanje životnog standarda naših građana.

Ona je dalje naglasila da Srbija ostaje visoko posvećena daljem napretku u procesu evropskih integracija i da ceni što će napredak na neki način biti valorizovan kroz otvranje poglavlja 4 - Slobodno kretanje kapitala na Međuvladinoj konferenciji koja je planirana da se održi iduće sedmice, ali da, iako je Srbija prepoznata kao jedna od najvažnijih predvodnica procesa, verujemo da i regionu treba pružiti podsticaj čime bi se uhvatio zamajac po pitanju procesa proširenja.

Tom prilikom, Srbija je pohvaljena da se već više puta pokazala ključnim garantom stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope, kao i za zalaganje za dobrosusedske odnose i pojačanu regionalnu saradnju. Pohvaljeni su i zavidni rezultati Srbije u pogledu privlačenja direktnih stranih investicija i ekonomski rezultati koji idu u korak sa procesom evropskih integracija, što doprinosi očuvanju dugotrajne stabilnosti i prosperiteta.

Tokom trodnevnog IDU Foruma zapažena izglaganja su imali brojni američki senatori, između ostalih, senator za Jutu i bivši republikanski predsednički kandidat Mit Romni, senator za Pensilvaniju Pat Tomi, senator za Indijanu Tod Jang, senator za Vajoming Džon Baraso, što je od izuzetnog značaja za bolje razumevanje pravaca američke spoljne politike.

Poslednjeg dana IDU Foruma održan je sastanak Izvršnog odbora ženskog ogranka Međunarodne demokratske unije (IWDU), koji je bio posvećen izboru novog rukovodstva na period od godinu dana. Za predsednicu je izabrana potpredsednica Žena u Evropskoj narodnoj partiji (EPPwomen) iz Narodne partije Spanije Laura de Esteban, dok je za zamenika predsedavajućeg izabrana međunarodni sekretar Fidesa i državni ministar za porodicu, omladinu i međunarodna pitanja u Vladi Mađarske Katalin Novak. Internacionalni sekretar SNS i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovic jednoglasno je izabrana za za jednu od potpredsednica Međunarodne demokratske unije zena, što predstavlja potvrdu ugleda koji SNS uživa na međunarodnom planu i doprinosi napredovanju i promociji važnih pitanja unutar globalne porodice desnog centra.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva