:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 19, 2019   17:35

0

136

Jača saradnja Kine i Srbije u oblasti bezbednosti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži potpisali su danas tri dokumenata o saradnji dva ministarstva u oblasti unutrašnjih poslova.

Stefanović je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da se prvi sporazum tiče zajedničkih policijskih patrola koje će omogućiti bolju komunikaciju između kineskih građana i turista na teritoriji Srbije i naših vlasti: "Te zajedničke patrole treba da budu prisutne u Beogradu tokom letnjih meseci i da budu na usluzi kineksim turistima kojih je sada dvostruko više nego pre". Drugi sporazum će omogućiti brzo formiranje zajedničke radne grupe koja će sagledavati bezbednosne izazove u vezi sa projektima koji se realizuju u Srbiji ali i vezano za inicijativu Pojas i put.

Stefanović je upoznao visokog gosta iz Kine, inače prvog ministra javne bezbednosti koji je došao u posetu našoj zemlji, sa stanjem bezbednosti u Srbiji. Kako kaže, najznačajniji domet delovanja će biti saradnja u oblasti visokotehnološkog kriminala i iskustvo Kine u vezi sa opasnostima u sajber prostoru. Kineskog ministra je zamolio za dolazak kineskih stručnjaka iz te oblasti koji bi držali obuke i pomagali našim policijskim službenicima.

- U narednom periodu ćemo raditi na razmeni iskustava u oblasti policijskog obrazovanja, kako osnovnog tako i onog na akademijama, i uskoro očekujem sporazum koji će omogućiti razmenu i iskustava, ali i profesora, stručnjaka i studenata - rekao je ministar.

Jedna od tema razgovora bile su i zajedničke vežbe specijalnih i posebnih jedinica policije i, kako je rekao Stefanović, ostaje da se razmotri koje su to kineske jedinice ekvivalentne našem SAJ-u i Žandarmeriji koje bi mogle da dođu u posetu i pomognu u radu. Predložena je i još intenzivnija saradnja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narkotrafikinga i sajber kriminala, ali i terorizma. Stefanović je istovremeno podsetio da Srbiju i Kinu povezuje čelično prijateljstvo u svakom smislu te reči: "Između dve zemlje postoji razumevanje i podrška u pitanjima od nacionalnih interesa", rekao je on i izrazio zahvalnost kineskom ministru za podršku koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti interesa Srbije kada je reč o aplikaciji tzv. Kosova za interpol. Kina je, kako je rekao, tada čvrsto stala na stranu Srbije i zaštitila naše strateške interese ali i međuanrodno pravo.

- Kina je bila uz Srbiju u njenim najtežim trenucima i uvek ćemo biti zahvalni i nećemo zaboravljati tu podršku, ni 1999. Godine ni u drugim trenucima kada je Kina bila čvrsta, bratska i pomagala narodu Srbije u svakom smislu - rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine i dodao da je naša zemlja u svakom trenutku spremna da pomogne i podrži kineske partnere u svim aktivnosti koje smatraju važnim u zaštiti njihovih interesa. Kineski ministar javne bezbednosti Džao Kedži istakao je da su razmena i saradnja Srbije i Kine u različitim oblastima aktivne i intenzivne i da sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje neprekidno napreduje. Kako je primetio, učestale su posete predsednika dve zemlje, kako bi se postavile strateške smernice i temelji za dalji razvoj međudržavnih odnosa. Dodao je da je sa srpskim kolegom, polazeći od postignutih važnih dogovora o saradnji predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, uz čvrstu podršku premijera dve zemlje, vodio otvoren i sadržajan razgovor i dodao da će preneti pozdrave predsedniku Siju i premijeru Kine Li Kećijangu.

- Institucije za sprovođenje zakona imaju odgovornost i dužnost da važne konsezuse sprovedu u delo. Kina visoko ceni postignute rezultate u oblasti sprovođenja zakona, koja je važan deo bilateralnih ondosa i političkog poverenja između dve zemlje - rekao je Džao.

Istakao je da Kina visoko ceni i zahvalna je MUP-u Srbije na uloženom trudu u očuvanju ključnih projekata saradnje u okviru inicijative "Pojas i put", kao i u očuvanje bezbednosti kineskih institucija i osoblja u Srbiji. On je naveo i da postoji dugogodišnje poverenje između ministarstava koje vodi i MUP-a Srbije, da su dve strane razvile saradnju u oblasti izgradnje kapaciteta za provođenje zakona i borbe protiv transnacionalnog kriminala, kao i u održvanju bezbednosti i stabilnosti dve zemlje i dva naroda. Kineska strana je spremna da dalje produbljude saradnju sa srpskim MUP-om u različitim oblastima, kako bi se ispratile ekonosmka saradnja i ljudska razmena dve zemlje, istakao je Džao.

Izvor: Танјуг

KinaSrbijaStefanovićDžao Kedži
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva