:

:

TV Most

clock

April 09, 2019   14:36

0

176

Jačanje kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa šefom Kabineta tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Kevinom Hjuzom, koji je u višednevnoj poseti Srbiji. Hjuz je jedan od stručnih predavača na obuci za zamenike tužilaca za ratne zločine.

Nela Kuburović i Kevin Hjuz pozitivno su ocenili saradnju Srbije sa Mehanizmom i ukazali da obuka koju sprovodi Pravosudna akademija uz podršku Kancelarije tužioca Mehanizma dodatno jača kapacitete Tužilaštva za ratne zločine.

U okviru petodnevnog seminara posebnu obuku pohađa 18 zamenika tužilaca za ratne zločine i njihovih saradnika.

Kuburovićeva je istakla da, pored toga što su ojačani stručni i ljudski kapaciteti Tužilaštva za ratne zločine, Ministarstvo pravde dodatno radi na širenju infrastrukturnih kapaciteta.

Ukazala je da je u toku revizija Akcinog plana za Poglavlje 23 i da će u njega biti dodate sve one aktivnosti koje su definisane Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina, a koje do sada nisu bile deo tog Akcionog plana, jer je Nacionalna strategija doneta naknadno.

Hjuz je rekao da je u toku izrada novog izveštaja u radu Mehanizma, koji će ovog puta biti proširen na teritoriju celog regiona i istakao da Mehanizam nastavlja da insistira na jačanju regionalne saradnje i radu komisija za nestala lica.

Ministarka pravde je istakla da Srbija i BiH imaju dobru saradnju u procesuiranju ratnih zločina, ali da takva saradnja izostaje sa Hrvatskom.

Napomenula je da je u februaru ove godine ponovo održan sastanak dva ministra pravde Srbije i Hrvatske na kojem je dogovoreno inteziviranje te saradnje.

Govoreći o radu Komisija za nestala lica, Hjuz je pozdravio rad Komisije Vlade Srbije ističući njen predan rad i ostvarene rezultate.

Izvor: Танјуг

Kuburovićtužilaštvoratni zločin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva