:

:

TV Most

Foto: Blic/RAS Srbija

clock

April 25, 2020   13:14

0

79

Jače od Grenela, korone i pada Vlade: Koga je sve naljutio Kurtijev savetnik

Izjave prvog savetnika odlazećeg kosovskog premijera Škeljzena Gašija da bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti nije antialbanac i da su zločine nad srpskim civilima počinili naoružani pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, izazvale su buru reakcija i oštrih osuda.

Demokratska partija Kosova je oštro osudila Gašijeve stavove koji, kako su naveli, pokazuju sramotan antialbanski i antinacionalni mentalitet njegovog šefa i Samoopredeljenja, da je svako ko se borio za slobodu i nosio grb OVK ubica, zločinac i treba ga kazniti.

“Danas je dokazano da smenjeni premijer Kurti i svi njegovi ljudi i savetnici misle poput Dika Martija i Srbije - da su Albanci počinili zločine, da se OVK nije borila za slobodu i da se Kosovo mora vratiti pod okrilje Srbije. Ova ponižavajuća izjava o OVK Kurtijevog saradnika“, navela je DPK, ističući da Gaši nije pomenuo zločine koje je srpska strana počinila nad Albancima ni 1.600 nestalih.

Iz te partije su pozvali građane Kosova, svaku političku partiju, svaku organizaciju i posebno svesne članove Pokreta Samoopredeljenje da osude i distanciraju se od Gašija koji je, kako su naveli, uvredio borce, ratne invalide, njihove porodice i veterane oslobodilačkog rata.

Iz Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je reagujući na Gašijevu izjavio cinično poručio da je on počinio sve zločine.

„Sve zločine OVK počinio sam ja. Bez komentara“, rekao je Haradinaj.

Vršilac dužnosti ministra pravde Kosova i poslanica Pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu je izjavila da je Oslobodilačka vojska Kosova vodila pravedan i oslobodilački rat i da je formiranje Specijalnog suda za zločine OVK nanelo Kosovu štetu.

"Rat OVK je bio pravedan i oslobodilački. Albanski narod se borio za slobodu i nezavisnost“, objavila je na Fejsbuku Hadžiu.

Naglasila je da je formiranje Specijalnog suda pogrešno i štetno jer je postavio paralelu između Kosova i Srbije za ratne zločine, ali i to da ratni zločini ne zastarevaju i da će počinioci bti privedeni pred lice pravde.

Grupa mladih pokrenula je inicijativu da sutra u 21 čas svi građani Kosova puste pesmu „Marš OVK“ u znak protesta protiv stava savetnika Aljbina Kurtija prema OVK.

Na Gašijev stav je reagovala i Organizacija ratnih veterana OVK.

Potpredsednik Samoopredeljenja i ministar spoljnih poslova Vlade Kosova u tehničkom mandatu Gljauk Konjufca je rekao da odluka o Škelzenu Gašiju pripada premijeru Aljbinu Kurtiju, ali da se on ne slaže sa njegovim izjavama o OVK.

Konjufca je napomenuo da on mnogo bolje od Gašija poznaje izveštaj Dika Martija i prema njemu se taj izveštaj ne zasniva na činjenicama.

Kada je 2015. tadašnji kosovski ministar Aleksandar Jablanović vređao žrtve rata, a silovane žene negirale srpske zločine na Kosovu, Samoopredeljenje je organizovalo proteste sa zahtevom da se razreši ministar Jablanović, piše prištinski Ljajmi.

Više od 60 bivših lidera i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova biće optuženi po nalogu Specijalnog tužilaštva za dela počinjena krajem 2000, a među prvima su Azem Sila, Daut Haradinaj, Šukri Buja, Sokol Dobruna...

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu.

Istraga o tim zločinima počela je nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

„Dik Marti nije antialbanac, naprotiv, Marti je objavio izveštaj, koji govori o zločinima koje su pripadnici OVK počinili nad nevinim civilima", rekao je Gaši na prištinskoj televiziji T7.

Na intervenciju TV voditelja da se radi o "sumnji da su ih počinili", Gaši je rekao "sumnja se da imamo 1.000 ubijenih srpskih civila".

Nakon reakcija na njegovu izjavu, Gaši je pojasnio da nije rekao da je OVK počinila zločine, već pojedinci iz OVK.

“Oni koji su skrnavili uniforme OVK, oni u visokoj  hijerarhiji. To nije moje mišljenje, već su sudske odluke u Hagu, Unmika, Euleksa, kao i mišljenja u izveštaju međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao što su Human Rajt Voč i Amnesti internešenal", objavio je na Fejsbuku Gaši.

Izvor: Kosovo online

KiMOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva