:

:

TV Most

Foto: Klan Kosova

clock

Septembar 12, 2020   17:31

0

147

Jakobson: Ekonomija je nešto na čemu može da se bazira mir

Magnus Jakobson, poslanik Demohrišćanske partije u švedskom parlamentu, koji je nominovao vlade SAD, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir, rekao je da veruje da ekonomija jeste nešto na čemu se može bazirati mir, da nema nameru da se upliće u politička pitanja i da bi voleo da poseti Srbiju u kojoj ima mnogo prijatelja.

U razgovoru za Kosovo onlajn Jakobson, koji je, kako piše portal, preko noći postao medijska zvezda na Balkanu posle informacije o nominaciji, kaže da se na takav potez odlučio jer prati situaciju na Balkanu već 20 godina.

"Moj otac je radio u službi za migrante i pomagao je ljudima s tih prostora. Kada sam video sastanak u Vašingtonu, bio sam veoma srećan što je pokrenuto pitanje ekonomske saradnje, jer je to način na koji hladni mir može takoreći da pređe u topli,” rekao je Jakobson.

On je naglasio i da nije, kako su mnogi mislili, nominovao Trampa za Nobelovu nagradu za mir, koji je već predložen za posredovanje u odnosima Izraela i Ujedinjenih Emirata, već da je nominovao tri vlade, jer smatra da je ta priča veća od pojedinaca i da je potreban sistem kako bi ovako nešto uspelo.

Na pitanje da li misli da je putem ekonomske saradnje moguće približiti Beograd i Prištinu, Jakobson je rekao da ekonomija jeste nešto na čemu se može bazirati mir.

“U Evropi je nakon Drugog svetskog rata bilo mnogo bola, ali je prevaziđen stvaranjem Evropske unije. U Skandinaviji smo imali 700 godina ratova, uglavnom između Švedske i Danske, ali već 200 godina vlada mir. Ekonomija je nešto na čemu se može bazirati mir", objasnio je Jakobson.

Švedski poslanik je bio na KiM u nekoliko navarta, ali, iako još nije posetio Srbiju, rekao je da “definitivno planira”, jer je to zemlja u kojoj ima mnogo prijatelja, a i snaha mu je Srpkinja.

Na pitanje da li je i na političkom planu moguće postići napredak kakav je u ekonomskom smislu ostvaren u Vašingtonu, naglasio je da nema nameru da se upliće u politička pitanja, odnosno - debate.

“Ali, iskreno smatram da putem ekonomije možemo obezbediti mir na Balkanu. Sigurno će biti potrebno dosta vremena da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve, ali ekonomska saradnja je pravi način i put kojim treba ići", zaključio je Jakobson.

Izvor: T a n j u g, Kosovo Onlajn

Magnus JakobsonNobelova nagrada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva