:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2023   15:32

0

98

Jakov Milatovića sutra preuzima dužnost predsednika Crne Gore

Izabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović zvanično će sutra stupiti na dužnost šefa države nakon što će u Skupštini Crne Gore položiti zakletvu i održati inauguracioni govor.

Inauguracija Milatovića najavljena je za podne, a nakon inauguracije uslediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima.

Milatović je treći predsednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. Pre njega je to bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsedničkoj poziciji 2008. zamenio Milo Đukanović.

Inauguraciji Milatovića prisustvovaće oko 200 gostiju, među kojima i odlazeći predsednik Milo Đukanović, a Milatović je ranije rekao da će na svečanost doći i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana. 

Milatović i Đukanović su se sastali dva puta od predsedničkih izbora, 2. aprila, juče i 12. maja, a tema njihovog susreta je bila primopredaja dužnosti.

Đukanović je razgovore sa Milatovićem ocenio zanimljivim. Razgovarali su, kazao je, o puno tema, regionalnom i globalnom okviru gde Crna Gora treba da ostvari napredak. Saglasili su se, rekao je, i o unutrašnjoj situaciji, te da je pred Crnom Gorom puno izazova.

Đukanović je Milatoviću poželeo puno uspeha u vođenju države.

Milatović je oba razgovora sa Đukanovićem ocenio konstruktivnim i na fonu onoga što su potrebe spoljne i unutrašnje politike Crne Gore.

"Mislim da su razgovori dobar primer demokratske tranzicije vlasti. Zahvaljujem Đukanoviću na konstruktivnom razgovoru. Znate da smo različiti ali pokazali smo da smo posvećeni ovoj funkciji", rekao je Milatović.

Đukanović je ranije danas na Cetinju održao poslednju konferenciju za novinare u mandatu šefa države  i poručio da se nepovlači iz politike i da je život posvetio Crnoj Gori.

“Od čega da se povlačim...Ja sam život posvetio EU razvoju Crne Gore. Ja sam odgovoran građanin i ja ću nastaviti da u tom svojstvu podržavam tu politiku", rekao je Đukanović, koji je kao šef DPS bio duže od tri decenije bio na vlasti u Crnoj Gori.

Nakon poraza na predsedničkim izborima 2. aprila, Đukanović se povukao i sa liderske pozicije u stranci, a sutra će mu i formalno prestati mandat na čelnoj funkciji u državi.

Đukanović je rekao da veruje u bolju Crnu Goru i bolju EU i poručio: “Nema večne vlasti samo je Crna Gora večna”.

Uprava policije preduzima sve bezbednosne mere, a ministar policije Filip Adžić izjavio je da nema najava da bi moglo doći do problema tokom inauguracije.

“Crna Gora nema bilo kakav problem sa organizacijom bilo kakvog događaja kada je u pitanju ono što je zvanični državni protokol. Ne vidimo bilo koju grupu ili pojedinca koji bi mogao da ugrozi državni protokol koji se mora sprovesti. Vreme gde su pojedine grupe iz najgorih pobuda pravile određene probleme je za nama”, naveo je Adžić.

Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraMilatović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva