:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Mart 11, 2023   8:50

0

136

Jan Bratu: Srbija nije "crna ovca" evropske porodice

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu, izjavio je za Insajder da u Srbiji postoji politička volja da se napreduje u slobodi medija i poveća bezbednost novinara, ali da na tome mora još mnogo da se radi. 

Bratu smatra da je za celo društvo jako važno da se donese konačna presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, na šta se, kako je naveo, čeka skoro četvrt veka.

"Ubistva novinara izlaze iz okvira ličnog i imaju uticaj na celokupno društvo. Ubistva Ćuruvije i Milana Pantića moraju da budu razrešena, da bi društvo u Srbiji moglo da ide napred," dodao je on.

Ambasador OEBS-a je ocenio da je dobro što su formirane radne grupe koje se bave medijima, bezbednošću novinara i to što u njihovom radu učestvuje više institucija:

"Da li je dovoljno dobro, to jest onako kako bi trebalo da bude? Nije, ali postoji napredak. Institucionalni mehanizmi bi mogli da budu efikasniji. Ali, vidimo progres. Podržavamo napore i rad, obučili smo više od 200 policajaca, tužilaca i ostalih radnika u pravosudnom sistemu u vezi sa zaštitom novinara. Otvorena je i besplatna telefonska linija, za novinare kojima je ugrožena bezbednost, da prijave pretnje," rekao je Bratu i dodao da misli da se "stvari kreću u boljem smeru."

Prema njegovim rečima, povećanje broja pretnji koje se upućuju novinarima je globalan problem, i da slične stvari vidimo i u evropskim zemljama.

"Hajde da ne govorimo da je Srbija najgora, da je 'crna ovca' evropske porodice. Ali, nije dovoljno dobro i zato policija mora da se bavi istragama u slučajevima koji su prijavljeni. Policija treba da ih shvati ozbiljno, istraži kako treba i onda je na tužiocima i pravosudnom sistemu da obave ostatak posla. Naš cilj je da doprinesemo da se uspostavi sistem koji će to omogućiti," poručio je šef OEBS misije u Srbiji.

On je podsetio da je nedavno  pisac i novinar Marko Vidojković morao da napusti Srbiju, zbog pretnji koje je dobijao, u čemu mu je pomogla Međunarodna Pen organizacija koja je, kako je rekao, detaljno proučila taj slučaj i odlučila da mu pomogne, da se izmesti na bezbedno mesto.

"Oni su odlučili da pomognu Vidojkoviću da se izmesti iz zemlje, svakako su imali dobre razloge za to. Svestan sam da mu je upućivano mnogo pretnji. Nekoliko sudskih procesa je zbog toga u toku. Jasno je da se on oseća veoma ugroženo. Mislim da je to znak srpskim vlastima da bliže istraže pretnje, i to nije nešto što se dešava samo Vidojkoviću, već i drugim novinarima. 

Vlada Srbije je preuzela obavezu da istražuje i procesuira pretnje novinarima i štiti njihov rad, istakao je Bratu i dodao da se nastavlja rad sa vladom i drugim institucijama, medijskim organizacijama i civilnim društvom u cilju poboljšanja medijske situacije.

Izvor: T a n j u g

Jan BratuOEBSubistva novinaraSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva