:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2020   12:51

0

169

Janjić: Dijalog Beograda i Prištine odvijaće se u dva toka, pregovori intezivni od avgusta do marta

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Kosovo Onlajn da očekuje da će dinamika procesa dijaloga između Beograda i Prištine teći u dva toka, jedan pod okriljem EU, a drugi kao američka inicijativa, te da će pregovori biti vrlo intezivni od avgusta do marta sledeće godine.

“Sa ukidanjem taksi ispunjen je jedan važan preduslov. Ostaje da se vidi kako će formalno Srbija da se izjasni o onom drugom preduslovu, a to je prestanak kampanje osporavanja nezavisnosti. Mislim da tu niko neće biti nervozan, neće se žuriti. Očekujem da se to dogodi najkasnije do sastanka u Parizu, koji je planiran za jul. To je skup EU i Zapadnog Balkana na kome bi trebalo da se verifikuje da su Srbija i Kosovo ispunili uslove za dijalog. Do tada će biti gotove i sve pripreme. Lajčak će formirati svoj tim, iduće nedelje će obići Prištinu i Beograd, imaće jedan pripremi sastanak pre Pariza u Briselu. Ali, to je sve faza pripreme za onaj glavni tok koji se odvija pod okriljem EU”, rekao je Janjić.

Međutim, u dijalogu Beograda i Prištine, kako je naveo, postoje dva toka koja idu u istom pravcu.

Drugi tok je američki, inicijativa specijalnog američkog izaslanika Ričarda Grenela koja se u suštini fokusira na ekonomska pitanja, naveo je on.

“Ta inicijativa se fokusira na pravljenje atmosfere mogućih rešenja i ‘vin vin’ pozicije za obe strane. Zapravo je vrlo važna za pravljenje ukupnog ambijenta ne samo u međunarodnoj zajednici nego i u Srbiji, među građanima, da oni vide da im ti dogovori nešto donose. Zapravo Grenel popravlja jedan važan nedostatak dosadašnje politike Brisela, koji se uopšte nije starao o primeni sporazuma”, ukazao je Janjić.

Očekuje da će u avgustu Grenel uraditi i jedan deo političke inicijative.

“Očekuje se da se u avgustu dogodi jedan susret dva predsednika - Kosova* i Srbije, i da oni potpišu memorandum o spremnosti da reše sva sporna politička pitanja, te da se nagovesti mogućnost međusobnog priznanja”, rekao je Janjić.

Veruje, da će Briselski tok oživeti u punom kapacitetu tek na jesen.

“Probaće Lajčak da uradi šta može do kraja svog mandata, ali objektivno gledano, ukoliko uspe američka agenda i ukoliko dva glavna pregovarača naprave okvir spremnosti za politički dogovor, Evropskoj uniji će biti mnogo lakše. Realno je očekivati da ćemo vitdeti vrlo intenzivne pregovore od avgusta pa do marta sledeće godine”, zaključuje Janjić.

Izvor: Kosovo online

KiMJanjićdijalog Beograda i PrištineGrenelLajčakEUSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva