:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2018   16:12

0

378

Janjić: Imaju li Priština i Albanija neki drugi plan?

Stvaranje zapadnobalkanske zone slobodne trgovine je poželjo za sve zemlje regiona, ali očigledno je da današnjim sporazumom o ukidanju carina Priština i Albanija imaju neki drugi plan, smatra analitičar Dušan Janjić.

"Mere koje je preduzela Priština o povećanju taksi na robu iz Srbije bacaju sumnju na iskrenost Albanije i Kosova i postavlja se legitimno pitanje da li one nemaju neki drugi plan, rekao je Janjić komentarišući današnje dogovore i najave zajedničkog delovanja usvojene na zajedničkoj sednici albanske i vlade iz Prištine u Peći.

Ako je Priština spremna tako da se kocka sa pravilima CEFTE ili sporazuma o pridruživanju zašto se ne bi kockali i sa idejom zapadnobalkanske slobodne trgovinske zone", zapitao je Janjić komentarišući današnju najavu ukidanja carina i osnivanje zajedničke carinske unije

On je podsetio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o stvaranju slobodne zapadnobalkanske trgovinske zone, da je to u interesu privrednika u Srbija i privrednika Kosova i Albanije. "Ideja o slobodnoj zoni postoji, ali sigurno je da trenutno ponašanje političara, pre svega kosovskih nije u skladu sa tim interesima", pojasnio je on.


Janjić kaže da je naivno verovanje pojedinaca da će CEFTA moći da podrži takve mere Prištine i da opstane. Podseća da je CEFTA jedva prihvatila Prištinu kao prudruženog člana, jer ne ispunjava osnovni uslov - status. 

On navodi da kada neko podigne takse zaza 100 odsto onda "to nije taksa, nije carina, to je zabrana poslovanja, to je politička mera".

"Svi i potezi su zbog dolazećih izbora, a ekonomija ne može da živi od dnevne politike. Kada uvedete jednom takve mere, vi ste nekredibilan partner. Sada treba da se umešaju svi i CEFTA i Federika Mogerini jer su mesec i po ili dva veliki za proizvođače", naglasio je on. Janjić dodaje da ukoliko CEFTA i Evropska komisija ne uvedu neku vrstu sankcija i naknadu štete za ovakvo ponašanje, doći će u situaciju koja je gora od situacije sa Bregzitom.  

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?