:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2018   16:12

0

487

Janjić: Imaju li Priština i Albanija neki drugi plan?

Stvaranje zapadnobalkanske zone slobodne trgovine je poželjo za sve zemlje regiona, ali očigledno je da današnjim sporazumom o ukidanju carina Priština i Albanija imaju neki drugi plan, smatra analitičar Dušan Janjić.

"Mere koje je preduzela Priština o povećanju taksi na robu iz Srbije bacaju sumnju na iskrenost Albanije i Kosova i postavlja se legitimno pitanje da li one nemaju neki drugi plan, rekao je Janjić komentarišući današnje dogovore i najave zajedničkog delovanja usvojene na zajedničkoj sednici albanske i vlade iz Prištine u Peći.

Ako je Priština spremna tako da se kocka sa pravilima CEFTE ili sporazuma o pridruživanju zašto se ne bi kockali i sa idejom zapadnobalkanske slobodne trgovinske zone", zapitao je Janjić komentarišući današnju najavu ukidanja carina i osnivanje zajedničke carinske unije

On je podsetio da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o stvaranju slobodne zapadnobalkanske trgovinske zone, da je to u interesu privrednika u Srbija i privrednika Kosova i Albanije. "Ideja o slobodnoj zoni postoji, ali sigurno je da trenutno ponašanje političara, pre svega kosovskih nije u skladu sa tim interesima", pojasnio je on.


Janjić kaže da je naivno verovanje pojedinaca da će CEFTA moći da podrži takve mere Prištine i da opstane. Podseća da je CEFTA jedva prihvatila Prištinu kao prudruženog člana, jer ne ispunjava osnovni uslov - status. 

On navodi da kada neko podigne takse zaza 100 odsto onda "to nije taksa, nije carina, to je zabrana poslovanja, to je politička mera".

"Svi i potezi su zbog dolazećih izbora, a ekonomija ne može da živi od dnevne politike. Kada uvedete jednom takve mere, vi ste nekredibilan partner. Sada treba da se umešaju svi i CEFTA i Federika Mogerini jer su mesec i po ili dva veliki za proizvođače", naglasio je on. Janjić dodaje da ukoliko CEFTA i Evropska komisija ne uvedu neku vrstu sankcija i naknadu štete za ovakvo ponašanje, doći će u situaciju koja je gora od situacije sa Bregzitom.  

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva