:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 16, 2022   12:57

0

159

Janjić: Kurti da ne maltretira Srbiju međusobnim priznanjem

Kurti ne bi trebalo da maltretira Srbiju međusobnim priznanjem jer toga nema u Briselskom sporazumu, ali ima Zajednice srpskih opština, izjavio je danas Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

On je za T a n j u g  rekao da ima još toga što bi i Srbija trebalo da primeni iz tog sporazuma, posebno u oblasti energetike, i dodao da je dijalog trenutno u stanju "političke nemoći".

Janjić je naveo da je pored Beograda i Prištine bitan faktor posredovanje dijalogom i mišljenja je da ta uloga mora da bude aktivnija.

"Na kraju imate jedno jedino pitanje, ko će to sve da plati. Mogu političari brzo da se dogovore i o penzijama, o međusobnim potraživanjima ili platama koje nisu ljudima isplaćene, ali neko mora da obezbedi, a to su milijarde. Ne može treća strana samo da poziva na kafu i kroasan nego mora da formira fond za podršku stabilizaciji i normalizaciji odnosa", naglašava Janjić.

Na pitanje da li je moguća normalizacija odnosa Beograda i Prištine uz dobro poznat stav Kurtija o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština kao njegovom sastavnom delu koji nije ispunjen, Janjić kaže da takav stav proizilazi iz Kuritijeve generalne politike o mogućem dijalogu "između dve nezavisne, međusobno priznate i jednake države", što, kako kaže, ne odgovara realnosti.

On smatra i da je Kurti "umislio da bi on trebalo da razreši sva istorijska pitanja" što po njegovom mišljenju podrazumeva potpuno priznanje samoproglašenog Kosova.

"Onda traži da ga Vučić ili Srbija prizna, to je nemoguća misija", naglašava Janjić.

Kaže da Zajednica srpskih opština obavezuje Prištinu na takav način da je odluka njenog Ustavnog suda besmislena, jer Briselski sporazum, kako naglašava, "ima veću pravnu snagu" od takozvanog ustava Kosova i da on mora da se primeni.

Janjić smatra i da Kurti vodi i politiku reciprociteta koja je nefleskibilna, to je, kako kaže, "tuk na utuk", i to po njemu nije dobra politika.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama treba da bude zamenjen konačnim, i predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije trebalo bi najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje.

Janjić je ukazao da Srbija ima tehničku vladu, Kurti ne želi da razgovara, a ne postoji bilo kakva inicijativa specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Moguće su dve stvari. Da se održi tehnički sastanak i da se onda kaže nemamo dogovore, a druga je da se bez ikakovog sastanka de fakto dođe do skidanja stikera po novoj metodologiji. To nije dijalog i normalizacija", izjavio je Janjić.

Izvor: T a n j u g

Dušan JanjićKiMdijalog BG-PRpriznanje KosovaAljbin KurtiZSOBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva